NAKON IZVJEŠTAJA BBC-A

McDonald's priznao: U Velikoj Britaniji sedmično prima dvije prijave za seksualno uznemiravanje

Ne zna se koliko žalbi je upućeno policiji, a šef britanskog McDonald'sa naveo je da je 18 radnika dalo otkaz

McDonald's: Izvještaji šokirali Britaniju. McDonald's

E. Ć.

15.11.2023

Alister Mekro (Alistair Macrow), šef McDonald'sa u Velikoj Britaniji, rekao je kako ovaj lanac brze hrane dobije čak dvije prijave za seksualno uznemiravanje sedmično.

On je zastupnicima otkrio kako je od jula ove godine primio više od 400 žalbi radnika. Ne zna se koliko žalbi je upućeno policiji, a naveo je da je 18 radnika dalo otkaz.

Nakon izvještaja BBC-a o seksualnom uznemiravanju radnika u ljeto, Mekro je uspostavio jedinicu za istragu koja će se baviti upravo žalbama o seksualnom uznemiravanju.

Mekro je rekao da se 17 žalbi odnosilo na seksualno uznemiravanje i da su dovele do disciplinskih mjera, dodavši da ih se devet odnosilo na maltretiranje i jedno na rasno uznemiravanje.

Inače, McDonald's je jedan od najvećih poslodavaca u privatnom sektoru u Velikoj Britaniji, koji zapošljava više od 170.000 ljudi.

Prema podacima BBC-a, tri četvrtine zaposlenih su u dobi od 16 do 25 godina i mnogima je to prvi posao.

McDonald's ima ukupno 1.450 restorana, a prema riječima Mekroa, 89 posto njegovih filijala u Velikoj Britaniji vode primaoci franšize, ali da nijedan njihov korisnik još nije izgubio ugovore zbog tvrdnji o zlostavljanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.