ČEČENIJA

Sin Ramzana Kadirova imenovan za posmatrača streljačkog bataljona

Adam Kadirov je prošle sedmice napunio 16 godina

Ramzan Kadirov. AP

H. J. I.

29.11.2023

Adam Kadirov, sin lidera Čečenije Ramzana Kadirova, imenovan je za posmatrača u novom bataljonu koji je dio snaga ruskog ministarstva odbrane, rekao je visoki čečenski zvaničnik kasno u utorak.

Adam Kadirov, koji je prošle sedmice napunio 16 godina, prikazan je na video snimku na društvenim mrežama koji je Ramzan Kadirov objavio u septembru kako udara i šutira zatvorenika optuženog za spaljivanje Kur'ana. 

Video je izazvao široku osudu. Ramzan Kadirov, nepokolebljivi saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je tada da je ponosan na svog sina i da poštuje Adama zbog sticanja "odraslih ideala časti, dostojanstva i odbrane svoje vjere".

Adam Delimkhanov, koji je na čelu čečenskog odjeljenja ruske nacionalne garde i također je član ruskog parlamenta, rekao je u utorak da je mladi Kadirov imenovan za kustosa, odnosno posmatrača, streljačkog bataljona.

- Ovo imenovanje je bio prirodan rezultat Adamovih značajnih usluga u održavanju vjerskih, porodičnih i kulturnih vrijednosti našeg naroda - rekao je Delimkhanov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.