SUĐENJE TRAJALO 170 DANA

Njemačka: Vođa desničarske terorističke "Grupe S" osuđen na šest godina zatvora

Članovi planirali zaratiti i izazvati haos radi protjerivanja migranata

Federalno tužilaštvo je tražilo kaznu od sedam godina zatvora. Platforma X

N. Č.

30.11.2023

Nakon više od 170 dana suđenja, viši regionalni sud u Štutgartu izrekao je presudu vođi njemačke desničarske ekstremističke terorističke grupe Grupa S. 

Verner S. (Werner), po kojem je grupa dobila ime, osuđen je na šest godina zatvora. Sud je uvjeren da je S. osnovao terorističku grupu s ciljem preuzimanja vlasti.

Federalno tužilaštvo je tražilo kaznu od sedam godina zatvora za S., dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu. Osim vođe, deset članova ili simpatizera grupe također su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, dok je jedan optuženik oslobođen.

Prema izjavama predstavnika federalnog tužilaštva na sudu, članovi grupe su planirali zaratiti kako bi izazvali haos i protjerali migrante. Njihov cilj bio je pokrenuti napade na džamije s namjerom izazivanja građanskog rata u Njemačkoj.

Suđenje je trajalo više od 170 dana zbog obimnosti slučaja. Tokom tog perioda, saslušano je više od 130 svjedoka, a obrađeno je gotovo hiljadu dokumenata, uključujući mnoge dijelove grupnog chata. Osim toga, preslušano je više od 200 snimljenih telefonskih razgovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.