INCIDENT U SAD

Čovjek se polio benzinom i zapalio ispred izraelskog konzulata u Atlanti

Ovo je bio čin ekstremnog političkog protesta, rekao je načelnik policije Darin Širbaum

Incident se desio jučer. Platforma X

H. J. I.

2.12.2023

Protestant s palestinskom zastavom zapalio se jučer ispred izraelskog konzulata u Atlanti, objavila je policija. Protestant, koji nije identificiran, u kritičnom je stanju, rekao je načelnik policije Darin Širbaum (Schierbaum) na konferenciji za novinare. Povrijeđen je i zaštitar koji je pokušao intervenirati.

- Vjerujemo da je zgrada sigurna i ne vidimo nikakvu prijetnju - rekao je načelnik. 

- Ovo je bio čin ekstremnog političkog protesta - dodao je.

Polio se benzinom i zapalio

Protestant je stigao ispred poslovne zgrade u kojoj se nalazi konzulat i nekoliko kompanija i polio se benzinom, rekla je policija.

- Tužni smo zbog samospaljivanja na ulazu u kancelarijsku zgradu - izjavila je generalna konzulica Izraela za jugoistočni dio SAD Anat Sultan-Dadon za ABC News.

- Tragično je vidjeti da se mržnja i huškanje prema Izraelu izražava na tako užasan način. Svetost života naša je najveća vrijednost - kazala je.

Ništa od produženja primirja

Izrael je jučer nastavio svoju vojnu ofanzivu u Gazi nakon što su propali pregovori o produženju jednosedmičnog primirja.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas nakon što je grupa napala južni Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i uzevši 240 talaca, prema izraelskim podacima.

Više od 15.000 stanovnika Gaze ubijeno je tokom izraelskog napada, kažu palestinski dužnosnici. Sukob je potaknuo stotine protesta i skupova širom SAD, kako u znak podrške Palestincima tako i Izraelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.