NA DANAŠNJI DAN

Prije 223 godine rođen France Prešern, najveći slovenski pjesnik 19. vijeka

Danas je nedjelja, 3. decembar/prosinac 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 28 dana

France Prešern. britannica.com

I.P.

3.12.2023

Na današnji dan 1800. godine, rođen je slovenski pjesnik France Prešern, najistaknutija ličnost slovenske književnosti 19. vijeka.

Studirao je i doktorirao pravo, 1828. godine, kada je, nakon položenog državnog ispita u Celovcu (Klagenfurt), stekao pravo bavljenja advokatskom praksom. Tek 1846. godine dopušteno mu je da otvori advokatski ured u Kranju.

“Sonetni vijenac”

Uporedo je pisao poeziju, a njegovo najpoznatije djelo "Sonetni vijenac" (1834.) s akrostihom Juliji, označava osjećajni i umjetnički vrhunac slovenske lirike. To je književni lirski vijenac od petnaest soneta posvećen Prešerenovoj neostvarenoj ljubavi.

Završni sonet u vijencu je Magistrale u kojem pjesnik govori o temeljnom izvoru svog pjesničkog nadahnuća i svojoj nepoljuljanoj vjeri u ljubav.

Umro car Dioklecijan

316. – Umro Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan (Gaius Aurelius Valerius Diocletianus), rimski car rodom iz Dalmacije. Regionalnoj javnosti najpoznatiji po palači koju je 300. godine izgradio u Splitu, te u njoj boravio nakon povlačenja s prijestolja (305.) do smrti (316.). Ostaci Dioklecijanove palače danas su dio historijskog jezgra Splita koje je upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi, 1979. godine.

1857. – Rođen engleski pisac poljskog porijekla Jozef Konrad (Joseph Conrad) koji je, kao pripadnik britanske trgovačke mornarice, 20 godina plovio morima, te opisivao život pomoraca i borbu čovjeka i mora. Djela: romani “Lord Džim”, “Tajfun”, “Nostromo”, “Tajni agent”, “Pod zapadnim očima”, “Pobjeda”, uspomene “Ogledalo mora”.

1905. - Rođen Josip Hamm, hrvatski slavist, koji je, između ostalog, bio profesor slavenske filologije na Katedri za slavistiku Univerziteta u Beču, pročelnik Instituta za slavensku filologiju u Beču, predstojnik Jezikoslovnog odjela Balkanske komisije Austrijske akademije nauka čiji je bio i redovni član, kao i redovni član JAZU-a. Godine 1952., zajedno sa Svetozarom Rittigom i Vjekoslavom Štefanićem, osnovao je Staroslavenski institut u Zagrebu.

Osnovan Torino FC

1906. - Osnovan italijanski fudbalski klub Torino FC.

1910. – U Parizu je prvi put prikazana neonska lampa, koju je pronašao francuski fizičar Žorž Klod (Georges Claude). Poznat je i po velikom eksperimentu proizvodnje energije pumpanjem hladne morske vode iz dubina. Nazivali su ga "Edisonom Francuske".

1919. – Umro francuski slikar Pjer-Ogist Renoar (Pierre-Auguste Renoir), jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. vijeka, otac slavnog filmskog reditelja Žana Renoara (Jean). Slikao je život Pariza na ulicama i teatru i pučkim zabavištima. Kada mu je bolest (reuma) ukočila prste, slikao je kistom vezanim za šaku. Ostavio je vrlo veliki broj slika, bavio se i litografijom i bakropisom, a posljednjih godina života i vajarstvom.

Rođen Bobek, fudbalska legenda

1923. - Rođen Stjepan Bobek, jugoslavenski i hrvatski fudbaler i fudbalski trener. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 63 utakmice i postigao 38 pogotka. Učestvovao je na dva svjetska nogometna prvenstva: u Brazilu 1950. godine i u Švicarskoj 1954. godine, kao i dvije Olimpijade: u Londonu 1948. godine i u Helsinkiju 1952. godine, na kojima je osvojio dvije srebrene medalje. Nakon završetka igračke karijere bavio se trenerskim poslom.

1930. – Rođen francuski režiser Žan Luk Godard (Jean Luc), najznačajniji predstavnik francuskog “Novog talasa” koji je filmovima “Do posljednjeg daha” (1959.) i “Prezir” (1963.) napravio revoluciju u filmskoj historiji. Ostala djela: “Udata žena”, “Muško i žensko”, “Vikend”, “Jedan plus jedan”, “Simpatija za đavola”, “Istočni vjetar”, “Spasavaj se ko može”, “Pasija”, “Ime: Karmen”…

1932. - Rođena Milunka Lazarević, najistaknutija jugoslavenska šahistkinja i novinarka. Dugo godina bila je najjača igračica Jugoslavije te kandidatkinja za Svjetsko prvenstvo u šahu za žene.

Prva Afroamerikanka sutkinja u SAD

1948. - Rođen Džon Majkl Ozborn (John Michael Osbourne), poznatiji kao Ozi Ozborn (Ozzy Osbourne), pjevač engleskog hevi metal sastava “Black Sabbath”. Mnogi obožavatelji nazivaju ga "Ocem hevi metala".

1962. – Sutkinja Edit Sparlok Sampson (Edith Spurlock) stupila je na dužnost sudije u Općinskom sudu u Čikagu, kao prva Afroamerikanka sutkinja u SAD.

1967. - Južnoafrički hirug Kristijan Barnard (Christiaan) u bolnici „Grote Šur“ u Kejptaunu prvi put u historiji medicine izvršio transplantaciju srca, uz asistenciju svog brata Mariusa Bernarda. Operacija je trajala devet sati i u njoj je učestvovalo 30 ljudi. Pacijent Luis Vaškanski (Louis Washkansky, 53), sa ugrađenim srcem jedne 25-godišnje devojke stradale u saobraćajnoj nesreći, živio je 18 dana.

1973. – Svemirska letjelica “Pionir 10” poslala prve snimke planete Jupiter.

Rođen ski skakač Adam Mališ

1977. - Rođen Adam Mališ (Malysz), poljski ski skakač, jedan je od najuspješnijih ski skakača u historiji. Osvojio je četiri olimpijske medalje, četiri zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu (rekord) i ima 39 pobjeda u Svjetskom kupu (92 podijuma ukupno).

1992. – Inžinjer Nil Pepvort (Neil Papworth) poslao je prvu tekstualnu poruku s kompjutera na mobilni telefon.

2000. - Umrla Gvendolin Bruks (Gwendolyn Brooks), američka pesnikinja i esejistica, dobitnica Pulitzerove nagrade. Veći dio života provela je u Čikagu, gdje je diplomirala književnost te radila kao univerzitetska profesorica.

2001. – Vlasti Saudijske Arabije prvi put odobrile ženama da imaju lične dokumente.

Simon Bikindi osuđen zbog pjesama

2004. – General Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević predao se Haškom tribunalu pred kojim je 1998. godine optužen za granatiranje Sarajeva, zločine protiv čovječnosti i kršenje pravila i običaja ratovanja. Apelaciono vijeće haškog Tribunala pravosnažno je osudilo Miloševića na 29 godina zatvora zbog zločina nad civilima u Sarajevu 1994/95.

2008. – Popularni pjevač i kantautor Ruande Simon Bikindi, čije su patriotske pjesme bile najslušanije na nacionalnoj radiostanici Radio Ruanda tokom rata od oktobra 1990. do jula 1994., prije nego što je Ruandski patriotski front preuzeo vlast, osuđen je pred Međunarodnim sudom u Aruši na 15 godina zatvora.

Optužba glasi da je u svojim pjesmama podsticao na genocid u toj zemlji. Prema podacima UN-a, od aprila do jula 1994., u Ruandi je ubijeno više od 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika zajednica Tutsa i Huta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.