DVIJE ODVOJENE AKCIJE

Španska policija zaplijenila 11 tona kokaina: Albanske mafije već neko vrijeme drže monopol

Za sedam dana uspjeli smo da povučemo sa tržišta 11 tona kokaina, rekao je Martines Duarte

Velika akcija španske policije. Platforma X

E. Ć.

12.12.2023

Španska policija objavila je danas da je u dvije odvojene operacije zaplijenila 11 tona kokaina koji su uvezle albanske bande.

- Za sedam dana uspjeli smo da povučemo sa tržišta 11 tona kokaina - rekao je novinarima u Madridu Antonio Martines Duarte, šef centralne policijske Jedinice za borbu protiv droge i organizovanog kriminala.

Droga iz Kolumbije

Kako su naveli iz španske policije, zaplijenjena droga poslana je iz Kolumbije preko Ekvadora i nađena je u kontejnerima u lukama Vigo i Valensija.

U luci Vigo policija je zaplijenila 7,5 tona kokaina skrivenih u zaleđenoj tunjevini, što je najveća zaplijena u Galiciji, regionu koji je ranije služio kao mjesto ulaska kokaina iz Latinske Amerike. Još 3,4 tone kokaina zaplijenjene su u luci u Valensiji.

Španci su u okviru ove dvije akcije uhapsili 20 osoba, uglavnom Albanaca. Među uhapšenim su još jedan Kolumbijac, jedan Dominikanac i nekoliko Španaca, te jedan preduzetnik iz Galicije koji je transportovao drogu koristeći svoju firmu za uvoz ribe.

- Između te dvije policijske akcije jedina je to što "smatramo da su albanske organizacije iza njih - rekao je Martines Duarte.

"Balkanski kartel"

On je istakao da su sve evropske policije veoma zainteresovane za mafije sa jugoistoka Evrope nazvane "Balkanski kartel".

 - Albanske mafije već neko vrijeme drže monopol u trasportu droge ne samo u Evropi, već i u Latinskoj Americi. Te organizacije su se učvrstile na mjestu porijekla i od početka do kraja kontrolišu transport droge - istakao je Duarte.

Kako je rekao šef Centralne brigade za narkotike Karlos Gomes, došlo je do promjene u trgovini kokainom u Evropi.

- Prešli su sa "hermetičkih zatvorenih" organizacija kakve su bile bivše kolumbijske i meksičke organizacije koje su kontrolisale cio proces, na mnogo otvorenije organizacije, rasute, internacionalizovane koje idu sve do stvaranja kriminalnih zadruga za raspodjelu resursa - poručio je Gomes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.