VERBALNI OKRŠAJ

Verbalni rat Meloni i Šlajn: "Nostalgičarka fašizma i nedostatak hrabrosti"

Skupu koji je organizirala stranka italijanske premijerke prisustvovala su brojna poznata lica, ali ne i Šlajn

Meloni i Šlajn. AP

N. H.

17.12.2023

Stranka italijanske premijerke Đorđe Meloni (Giorgia) organizirala je politički skup u Rimu, na kojem su se okupili brojni konzervativni lider. Na skupu se nije pojavila liderka Demokratske stranke Eli Šlajn (Elly Schlein).

Ova lijevo orijentirana političarka nije prisustvovala događaju u Rimu, a u međuvremenu je održala govor na kongresu Demokratske stranke. Ona je govorila i o razlozima zašto nije prisustvovala skupu. 

- Ne dijelim pozornicu sa onima koji su nostalgični za frankizmom i fašizmom. Jednostavno je, vrlo jednostavno - poručila je Šlajn. 

Meloni se u tokom skupa osvrnula na riječi Šlajn i imala je poruku za ovu italijansku političarku. 

- Sa španskom strankom Vox ćemo nastaviti da radimo zajedno rame uz rame kako bismo ojačali našu političku porodicu i učinili je sve relevantnijom u Evropi. 

Draga Eli, ti možeš odlučiti da ne učestvuješ, ali nemoj vrijeđati one koji su prihvatili poziv da dođu ovdje jer su imali hrabrosti. Tebi ta hrabrost nedostaje - poručila je Meloni.

Skup u Rimu je organiziran pod nazivom "Dobro došli nazad u italijanski ponos". Na njemu učestvuju premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi), premijer Albanije Edi Rama i lider španskog Voxa Santiago Abaskal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.