RIZIK ZA JAVNU SIGURNOST

EU otvorio postupak protiv platforme X zbog manipuliranja informacijama

Evropski povjerenik Tieri Brenton u oktobru je ukorio X, TikTok i Metu što ne čine dovoljno u cilju suzbijanja dezinformacija

EU otvorio postupak protiv platforme X. Facebook

H. J. I.

18.12.2023

Nova uredba, koja je stupila na snagu u novembru prošle godine, nalaže da jako velike internetske platforme i tražilice pojačaju borbu protiv ilegalnog sadržaja i protiv rizika za javnu sigurnost te da zaštite svoje usluge od manipulativnih tehnika.

Postupak će se usredotočiti na suzbijanje širenja ilegalnog sadržaja u EU, na učinkovitost mjera poduzetih u cilju borbe protiv manipuliranja informacijama, posebno sistem  "napomena zajednice" te mjere koje X poduzima kako bi povećao transparentnost svoje platforme, navodi Komisija, ističući da će prioritetno provesti temeljitu istragu. 

X, u vlasništvu Ilona Maska (Elon Musk), dio je grupe velikih tehnoloških kompanija koje su pod lupom EU zbog novih pravila uvedenih Aktom o digitalnim uslugama.

Evropski povjerenik Tieri Brenton (Thierry) u oktobru je ukorio X, TikTok i Metu što ne čine dovoljno u cilju suzbijanja dezinformacija nakon Hamasovog napada na Izrael.

Akt o digitalnim uslugama, što ga je Evropsko vijeće donijelo u jesen 2002., prva je digitalna regulativa u svijetu prema kojoj su digitalna poduzeća širom EU odgovorna za sadržaj objavljen na njihovim platformama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.