TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan o ulasku Ukrajine u EU: To će zastati

Erodan je po povratku iz Mađarske kazao da je to Turska odavno zaslužila svojim strateškim i ekonomskim potencijalom

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

N. H.

19.12.2023

Pristupni pregovori Ukrajine i Moldavije s Evropskom unijom će zastati kao što je to slučaj i s Turskom, smatra turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Lideri država članica EU su prošle sedmice odlučili otvoriti pristupne pregovore s ove dvije zemlje, a ukrajinski predsjednik Volodimir zelenski je to nazvao pobjedom za Ukrajinu i cijelu Evropu. 

Erodan je po povratku iz Mađarske kazao da je to Turska odavno zaslužila svojim strateškim i ekonomskim potencijalom, ali da je proces, kako on kaže, u zastoju iz političkih razloga. 

- Dati im status kandidata ne znači da će postati članice EU. Proces pristupa počinje i onda zapne. Nije u redu da Turska, koja je spremnija za ulazak u EU nego neke zemlje članice, godinama čeka pred vratima zbog političkih prepreka - kazao je Erdoan.

Turska je kandidat za EU od 2005. godine, ali pregovori su u zastoju zbog zabrinutosti EU u pogledu poštovanja ljudskih prava u Turskoj i regionalnih sukoba, posebno u slučaju Kipra. 

Erdogan vjeruje da bi se napredak u procesu pridruživanja EU, koji Ankara naziva svojim strateškim ciljem, mogao dogoditi tokom mađarskog predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovini 2024.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.