RUSKI MILIJARDER

Abramovič izgubio spor: Sankcije EU ostaju na snazi

Sud, koji je također odbacio Abramovičeve zahtjeve za kompenzaciju, primijetio je njegovu ulogu u ruskoj čeličani Evraz

Roman Abramovič. Reuters

M. Z.

20.12.2023

Ruski milijarder Roman Abramovič izgubio je danas pravni spor u kojem je tražio da se ponište sankcije koje mu je uvela Evropska unija (EU) nakon ruske invazije na Ukrajinu, nakon što je sud EU potvrdio restriktivne mjere, prenosi agencija Reuters.

Sankcije ruskim biznismenima

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu, u februaru 2022., EU je sankcionirala ruske zvaničnike i niz ruskih biznismena, poput Abramoviča, dok je zamrznula stotine milijardi dolara ruske imovine.

Abramovič je podnio tužbu protiv ovoga.

Sud, koji je također odbacio Abramovičeve zahtjeve za kompenzaciju, primijetio je njegovu ulogu u ruskoj čeličani Evraz i činjenicu da je čelik bio glavni izvor prihoda ruskoj vladi.

- Opći sud odbacuje tužbu gospodina Abramoviča, čime potvrđuje restriktivne mjere poduzete protiv njega. Vijeće zapravo nije pogriješilo u svojoj procjeni odlučivši da zatim zadrži ime gospodina Abramoviča na spornim spiskovima, u svjetlu njegove uloge u Evraz grupi, a posebno u njenoj matičnoj kompaniji - navodi se u presudi.

Bivši vlasnik Čelzija

Abramovič, koji također ima izraelsko državljanstvo i bivši je vlasnik premijerligaškog kluba Čelzija, postao je jedan od najmoćnijih svjetskih biznismena nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, pišu Vijesti.me.

Forbes procjenjuje njegovo bogatstvo na 9,2 milijarde dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.