RUSKI MILIJARDER

Roman Abramovič izgubio tužbu protiv sankcija EU

EU je sankcionisao ruske zvaničnike i biznismene, zamrzavajući milijarde dolara ruske imovine, nakon početka rata Moskve protiv Ukrajine

Roman Abramovič. AP

H. J. I.

20.12.2023

Ruski milijarder Roman Abramovič u srijedu je izgubio pravni spor protiv sankcija koje mu je uvela Evropska unija zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

EU je sankcionisao ruske zvaničnike i biznismene, zamrzavajući milijarde dolara ruske imovine, nakon početka rata Moskve protiv Ukrajine u februaru 2022. Abramovič, bivši vlasnik britanskog fudbalskog kluba Čelzi, osporio je ove mjere. 

- Opšti sud odbacuje tužbu gospodina Abramoviča, čime je potvrdio restriktivne mjere preduzete protiv njega - navodi se u saopštenju Suda pravde Evropske unije.

Napominje se da EU "u stvari nije pogriješio u svojoj procjeni" odlučivši da zatim zadrži Abramovičevo ime na spornim spiskovima.

- Sud nadalje primjećuje da uvrštavanje i održavanje imena Abramoviča na spiskovima o kojima je riječ ne predstavlja neopravdanu i nesrazmjernu povredu njegovih osnovnih prava, koja posebno uključuju pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, slobodu poslovanja i slobodno kretanje - dodaje se u saopštenju.

U martu 2022. EU je saopštio da Abramovič ima "duge i bliske veze" sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pomažući mu da "održi svoje značajno bogatstvo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.