BAJDENOVA NAREDBA

Nakon što su povrijeđena tri vojnika: SAD uzvratile napad na iranske snage u Iraku

Odlučeno je da se gađaju tri lokacije koje koriste Kataib Hezbolah i pridružene grupe, rekao je zvaničnik

Džo Bajden. AP

FENA

26.12.2023

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) naredio je američkoj vojsci da izvrši uzvratne zračne napade na grupe milicija koje podržava Iran nakon što su tri američka vojnika ranjena u napadu dronom u sjevernom Iraku, prenosi AP.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrien Votson rekla je da je jedan od američkih vojnika zadobio teške povrede u napadu koji se dogodio ranije u ponedjeljak.

Preuzeli odgovornost za napad

Milicija koju podržava Iran, Kataib Hezbolah i pridružene grupe, pod okriljem militanata koje podržava Iran, preuzele su odgovornost za napad u kojem je korišten jednosmjerni dron.

Bajden, koji provodi Božić u predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu u Merilendu, upozoren je na napad od strane savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džejka Salivena ubrzo nakon što se dogodio i naredio je Pentagonu i njegovim najvišim pomoćnicima za nacionalnu sigurnost da pripreme opcije odgovora na napad na zračnu bazu koju koriste američke trupe u Erbilu.

Saliven se konsultirao sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom. Bajdenov zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, Džon Finer, bio je s predsjednikom u Camp Davidu i sazvao je glavne pomoćnike da pregledaju opcije, prema američkom zvaničniku, koji nije bio ovlašten da javno komentira i zatražio je anonimnost.

Tri mete

U roku od nekoliko sati, Bajden je sazvao svoj tim za nacionalnu sigurnost na poziv u kojem su Ostin i general Braun, predsjedavajući Združenog generalštaba, upoznali Bajdena o opcijama odgovora. Bajden je odlučio da gađa tri lokacije koje koriste Kataib Hezbolah i pridružene grupe, rekao je zvaničnik.

Američki napadi izvedeni su u utorak oko 4:45 ujutro u Iraku, manje od 13 sati nakon što je napadnuto američko osoblje. Prema američkoj Centralnoj komandi, u uzvratnim udarima na tri lokacije, "uništeni su ciljani objekti i vjerovatno ubijen niz militanata Kataib Hezbolaha".

- Predsjednik ne stavlja veći prioritet od zaštite američkog osoblja koje služi u opasnosti. Sjedinjene Države će djelovati u trenutku i na način po našem izboru ako se ovi napadi nastave - rekla je Votson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.