OPTUŽENO 11 OSOBA

U Švedskoj izbio najveći ekološki skandal u zadnjih 50 godina

Kompanija za gospodarenje otpadom je optužena za ilegalno zakopavanje i odlaganje desetina hiljada tona otpada na 21 lokaciju

Istraga je utvrdila štetne nivoe arsena, dioksina, olova, cinka, bakra i naftnih derivata. Platforma X

H. J. I.

29.12.2023

Jedanaest osoba povezanih s kompanijom za gospodarenje otpadom Think Pink optuženo je za kaznena djela protiv okoliša u najvećem ekološkom skandalu u Švedskoj u posljednjih 50 godina.

Niz kaznenih djela

Kako prenose švedski mediji, 11 osoba iz kompanije NMT "Think Pink" je optuženo za niz kaznenih djela u najvećem ekološkom zločinu u Švedskoj.

Kompanija za gospodarenje otpadom je optužena za ilegalno zakopavanje i odlaganje desetina hiljada tona otpada na 21 lokaciju u 15 općina širom Švedske, što je dovelo do požara, curenja toksičnih tvari i milionskih troškova za porezne obveznike.

"Kraljica smeća" u centru skandala

Istraga je utvrdila štetne nivoe arsena, dioksina, olova, cinka, bakra i naftnih derivata, a prije tri godine djelovi Štokholma su bili obavijeni dimom izazvanim požarom na napuštenoj deponiji koju je vodila kompanija.

U centru skandala su uspješna poduzetnica Bela Nilson (Bella Nilsson), koja je sebe nazivala "kraljicom smeća" i njen bivši suprug Tomas Nilson (Thomas Nilsson).

Svi optuženi negiraju kazneno djelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.