TRAŽE MILIONSKU ODŠTETU

Malezijska franšiza "McDonald'sa" tužila pokret koji poziva na bojkot Izraela zbog Gaze

Tužbu su podnijeli zbog objava na društvenim mrežama kojima se malezijska franšiza povezuje sa "genocidnim ratom protiv Palestinaca u Gazi"

"McDonald's" u Maleziji. Mreža X

N. Aj.

30.12.2023

Malezijska franšiza lanca restorana brze hrane "McDonald's" tužila je pokret koji promovira bojkot Izraela.

Kao razlog navedene su izjave za koje smatraju da su naštetile njihovom poslovanju. Potražuju odštetu u iznosu od 1,31 milion dolara.

Prema pisanju agencije Reuters, Malezija kao većinski muslimanska zemlja podržava Palestinu, a pojedini Zapadni restoranski brendovi u ovoj i drugim većinski muslimanskim zemljama su na meti kampanje bojkota zbog izraelske vojne ofanzive u Palestini.

Kompanija "Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd" (GAR), koja je vlasnik franšize "McDonald'sa" u Maleziji, podnijela je tužbu protiv pokreta BDS. Tužbu su podnijeli zbog objava na društvenim mrežama kojima se malezijska franšiza povezuje sa "genocidnim ratom protiv Palestinaca u Gazi".

Smatraju da je time podstaknuto da se bojkotuje "McDonald's" u Maleziji te da je to za posljedicu imalo gubitak profita, otpuštanje radnika, zatvaranje pojedinih restorana i skraćenje radnog vremena.

Pokret BDS je saopćio da kategorički negira ove navode i da će stvar prepustiti sudu. Riječ je o pokretu čiji je cilj da se okonča međunarodna podrška Izraelu i da se izvrši pritisak na ovu državu, prenosi agencija Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.