TURSKI PREDSJEDNIK

Nakon skandal u Saudijskoj Arabiji oglasio se Erdoan: Pogrešno je miješati sport i politiku

Izjave opozicionih stranaka od sinoć vidimo kao nove primjere eksploatatorske politike, kazao je Erdoan

Erdoan: Sportskoj zajednici prenosim najbolje želje. Twitter

Z. K.

31.12.2023

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) predsjednik Turske prvi put se oglasio nakon skandala u Saudijskoj Arabiji. On se, naime, u svom govoru na ceremoniji dodjele nagrada "Necip Fazıl" osvrnuo se na otkazivanje Superkupa Turske koji se trebao igrati u Saudijskoj Arabiji.

Zabrana utakmice

Utakmicu nisu željeli igrati istanbulski klubovi Fenerbahče i Galatasaraj jer je organizator zabranio da se igrači na terenu pojave u majicama s likom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske, koja ovih dana obilježava stotu godišnjicu od osnivanja.

Erdoan je kazao da je pogrešno miješati sport i politiku.

- Iz bilo kojeg razloga, pogrešno je pretvarati sport u materijal dnevno-političkog takmičenja. To ne koristi našem sportu. Želimo da turski sport, posebno nogomet, dođe do izražaja uspjesima, a ne debatama. 

Izjave opozicionih stranaka od sinoć vidimo kao nove primjere eksploatatorske politike. Republika je zajednička vrijednost 85 miliona. Gazi Mustafa Kemal je osnivač ove zemlje –rekao je Erdoan

Nismo oklijevali 

On je potom prozvao Republikansku narodnu partija da pokušava iskoristiti novonastalu situaciju.

- Oni koji su do juče govorili: „Vi niste Ataturkovi vojnici, nego njegovi psi“, i oni koji su hodali ruku pod ruku, nemaju nikakvu vrijednost u našim očima. Iako Republikanska narodna partija ne zna kako branimo čast, dostojanstvo i čast Turske i turskog naroda, cijeli svijet zna jako dobro. 

Čak i ako opozicija ne zna kako štitimo ugled naše zemlje, cijelo čovječanstvo zna. Republikanska narodna partija i njeni saveznici treba da prestanu da drže predavanja i, ako su iskreni, treba da postavljaju pitanja daleko od tačaka savezništva koje su produžetak separatističke organizacije.

Ne možemo dozvoliti da se ovaj incident izvuče iz konteksta i iskoristi kao emisijski i provokativni materijal. Nismo oklijevali i nećemo oklijevati da preduzmemo sve korake koje je potrebno preduzeti u tom pogledu. Sportskoj zajednici prenosim najbolje želje. Očekujem od njih da iskreno prigrle duh fair-playa - dodao je Erdoan.

Najstarija politička stranka

Inače, Republikanska narodna partija je najstarija politička stranka u Turskoj, koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, a od 2002. godine je glavna opoziciona stranka vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AKP) na čijem čelu je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.