IZVRŠNI DIREKTOR LVMH

Ko će naslijediti Bernarda Arnaulta, kralja luksuza

Njegovo bogatstvo trenutno se procjenjuje na 179 milijardi dolara, prema Bloombergovom Indeksu Milijardera

Bernard Arnault. Forbes

H. J. I. / Bloomberg

2.1.2024

Bernard Arnault je osnivač i izvršni direktor LVMH, francuskog luksuznog diva koji uključuje brendove poput Louis Vuittona i Moet & Chandona, a čija se vrijednost procjenjuje na više od 400 milijardi dolara. Njegovo bogatstvo trenutno se procjenjuje na 179 milijardi dolara, prema Bloombergovom Indeksu Milijardera.

Arnault postaje najbogatija osoba na planeti krajem 2022. godine, prestigavši Ilona Maska (Elon Musk) dok su se tehnološke akcije borile s visokom inflacijom. Pao je ispod Maska u maju ove godine, ali nije bio niže rangiran od drugog mjesta do oktobra kada ga je prestigao Džef Bezos (Jeff), ali samo na kratko. Smanjenje Arnaultovog bogatstva odražavalo je tromu prodaju koja muči industriju luksuza uslijed slabljenja potražnje potrošača u SAD i nestabilnog ekonomskog oporavka u Kini.

Za razliku od toga, Bezos i Mask imali su koristi od oporavka tehnoloških akcija. Mask je ove godine dodao dodatnih 96,8 milijardi dolara na svoj račun, jer su akcije Tesle porasle za 106 posto. Bezosovo bogatstvo poraslo je za 49,3 milijarde dolara ove godine uz skok od 58 posto u Amazonovim dionicama.

U odnosu na najveća porodična bogastva kada je industrija luksuza u pitanju, Arnault je i dalje u prednosti u odnosu na porodicu Hermés čije se bogatstvo procjenjuje na 150,9 milijardi dolara.

Lista najbogatijih ljudi na svijetu. Bloombergov indeks milijardera

Sa promjenjivom srećom koja očekuje industriju luksuza u narednoj godini, fokus za najbogatijeg čovjeka u Evropi nije samo navigirati kroz globalne ekonomske izazove, već i osigurati dugovječnost naslijeđa. Dok Arnault razmišlja o naslijedstvu, ključno pitanje lebdi u vazduhu: Ko će zauzeti prijesto kada kralj luksuza odstupi? 

Saznajte više u videu koji možete pogledati OVDJE. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.