IMALA 15 MJESECI

Beba preminula nekoliko dana nakon otpuštanja iz bolnice, istraga otkrila šokantne detalje

Ušla sam u Olijevu sobu i znala sam da je preminuo. Odmah sam viknula Karlu da pozove hitnu pomoć, rekla je bebina majka

Neutješni roditelji bebe Olija. Daily Mail

E. Ć.

10.1.2024

Porodicu Stopford iz Čestera, u Engleskoj, pogodila je velika tragedija nakon što je njihova beba Oli preminula sa svega 15 mjeseci.

Prema pisanju "Daily Mail" beba je preminula nakon što je prerano otpuštena iz bolnice. Maleni Oli je poslan kući usred noći dva dana ranije nakon što su ljekari konstatovali da pati od virusne infekcije.

Greška doktora

U trenutku kada je otpušten iz bolnice imao je temperaru od 40 stepeni i osip za koji se pretpostavljalo da je šarlah. Kako je rekao bebin otac Karl (Carl), doktori nisu dobro pregledali Olija.

On je naveo da je pregled trajao svega deset minuta, a da maleni Oli kod kuće nije pokazao nikakve znake poboljšanja.

Bebina majka Laura je tog kobnog dana ustala rano kako bi provjerila kako je Oli.

- Ušla sam u Olijevu sobu i znala sam da je preminuo. Odmah sam viknula Karlu da pozove hitnu pomoć - rekla je Olijeva majka Laura za "Daily Mail". 

Porodicu Stopford zanima zbog čega nisu urađeni odgovarajući testovi ako je Oli pokazivao jasne znake Šarlaha.

Njegov otac Karl je rekao kako je Oli morao da čeka skoro šest sati u čekaonici prije nego što je primljen na odjeljenje.

Priznali krivicu

Ispričao je kako je medicinska sestra Linsej Fild alarmirala ljekare zbog Olijevog abnormalno visokog pritiska, temperature i ubrzanog disanja. Upozorila je da bi beba mogla imati sepsu.

- Bio je veoma bolestan dječak - rekla je Fild.

Bolnica je prihvatila odgovornost, a pedijatar se izvinio, prenosi "Daily Mail".

- Moja procjena je bila da mu nije potrebno hitno liječenje. Činjenica je da mnoga djeca imaju visoke temperature, ubrzano kucanje srca i disanje, ali imaju virusnu infekciju i testovi krvi mogu biti invazivni, tako da ih ne radimo uvijek - kazala je Alison Timis.

Ona je priznala da je bila greška poslati Olija kući, te istakla da bi vjerovatno preživio da su ga liječili od sepse umjesto od virusne infekcije, prenio je "Daily Mail".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.