HAG

Pred Međunarodnim sudom pravde počelo saslušanje po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela: Ovo su zahtjevi

Patnja palestinskog naroda, fizička i psihička, nepobitna je činjenica, istakla je Hassim

Počelo saslušanje. Anadolija

Anadolija

11.1.2024

Pred Međunarodnim sudom u Hagu traje prvo saslušanje po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid u Gazi. Slučaj JAR-a pred ovim sudom predstavlja Adila Hassim, koja je kazala da je Izrael prekršio članak 2 Konvencije o genocidu počinivši djela koja potpadaju pod definiciju genocida.

Niko nije pošteđen

- Radnje pokazuju sistematske obrasce ponašanja iz kojih se može zaključiti o genocidu - navela je.

Pokazujući fotografije masovnih grobnica u kojima su ukopana često neidentifikovana tijela, Adila Hassim, koja predstavlja slučaj Južnoafričke Republike, rekla je da je “masovno ubijanje Palestinaca u Gazi je prvi čin genocida”.

- Izrael je sedmično ispaljivao 6.000 bombi. Najmanje 200 puta je ispalio bombe na južnu Gazu koju je označio sigurnom. Niko nije pošteđen. Čak ni novorođenčad - rekla je.

Adila Hassim, koja predstavlja slučaj Južnoafričke Republike, iznijela je ono što, kako kaže, predstavlja “drugi čin genocida” kojeg Izrael vrši: "Nanošenje ozbiljnih tjelesnih ili duševnih povreda Palestincima u Gazi predstavlja kršenje člana 2B Konvencije o genocidu. Iza izraelskih napada ostalo je blizu 60.000 ranjenih Palestinaca, a većinu čine žene i djeca. U isto vrijeme, zdravstveni sistem je pred kolapsom.

Velik broj palestinskih civila, uključujući djecu, je uhapšen, stavljeni su im povezi preko očiju, bili su prisiljeni da se skinu, nakon čega su kamionima prevezeni na nepoznata mjesta. Patnja palestinskog naroda, fizička i psihička, je nepobitna činjenica - istakla je Hassim.

Advokat Tembeka Ngcukaitobi koji zastupa Južnoafričku Republiku rekao je da JAR nije jedina država koja je skrenula pažnju na genocidnu retorikiu protiv Palestinaca u Gazi.

Genocidne namjere

- Petnaest specijalnih izvjestilaca Ujedinjenih nacija i 21 član radnih grupa UN-a upozorili su da je ono što se događa u Gazi genocid u nastajanju. Izraelski politički čelnici, vojni komandanti i drugi službenici su sistematski i eksplicitno iskazivali svoje genocidne namjere. Vojnici na terenu vodili su se njihovim izjavama, sudjelujući u ubijanju Palestinaca i uništavanju fizičke infrastrukture u Gazi - naveo je on.

JAR traži od Međunarodnog suda pravde da donese privremene mjere neophodne kako bi se zaštitila prava palestinskog naroda u skladu sa Konvencijom o genocidu, kao i da utvrdi privremene mjere kako bi se sačuvala ta prava i spriječilo pogoršanje ili proširenje sukoba.

Privremene mjere koje vlada JAR traži da sud odredi:

- Izrael će odmah obustaviti svoje vojne operacije u i protiv Gaze.

- Izrael će osigurati da sve vojne regularne ili neregularne jedinice, organizacije i pojedinci na koje može imati utjecaj ne preduzmu nikakve operacije u smislu nastavka narušavanja prava Palestinaca u skladu sa Konvenciju o genocidu.

- JAR i Izrael će svaki u skladu sa svojim obaveza iz Konvencije o genocidu preduzeti sve razumne mjere kako bi spriječili genocid.

- Izrael će u skladu sa obavezama u odnosu na palestinski narod koji je zaštićen Konvencijom o genocidu odustati od činjenja bilo kojeg člana iz Konvencije koji se tiču ubijanja članova grupe, nanošenja teških fizičkih i psihičkih povreda, namjernog nametanja grupi uslova života koji mogu dovesti do njenog fizičkog istrebljenja djelimično ili u potpunosti, nametanja mjera namijenjenih sprečavanju rađanja unutar grupe.

Poduzeti mjere

- Izrael će preduzeti sve mjere da se spriječi protjerivanje ili prisilno raseljavanje Palestinaca i njihovih domova, da se osigura pristup vodi hrani, humanitarnoj pomoći, gorivu, skloništu, odjeći, higijeni, medicinskim potrepštinama.

- Izrael će osigurati da njegova vojska, neregularne jedinice, pojedinci i organizacije na koje ima utjecaj, ne čine nikakva djela gore opisana niti da učestvuju u direktnom poticanju genocida, pokušaju provođenja genocida ili saučešću u genocidu, a ako to izvrše da se preduzmu koraci u njihovom kažnjavanju.

- Država Izrael će preduzeti mjere kako bi spriječila uništavanje i osigurala očuvanje dokaza o zločinima genocida. Izrael neće djelovati tako da uskrati ili ograniči pristup Gazi misijama za utvrđivanje činjenica i međunarodnim tijelima.

- Izrael će podnijeti izvještaj sudu o svim mjerama koje poduzela u roku od jedne sedmice.

- Izrael će se suzdržati od bilo kakve radnje koja bi mogla pogoršati spor pred sudom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.