TOKOM NOĆI

Foto + video / Pogledajte kako je izgledao napad SAD i Velike Britanije na Hute

Ova multinacionalna akcija ciljala je na radarske sisteme, sisteme protuzračne odbrane te skladišta i lansirna mjesta

Napad je počeo tokom noći - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
H. J. I.

12.1.2024

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija tokom noći napale su ciljeve povezane s Hutima u Jemenu.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv grupe koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu. Pritom, napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije koja čini gotovo 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Američko centralno zapovjedništvo objavilo je detalje na X-u o napadima. Objavili su fotografije i snimke početka napada.

- Ova multinacionalna akcija ciljala je na radarske sisteme, sisteme protuzračne odbrane te skladišta i lansirna mjesta za jednosmjerni napad bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila. Akcija je bila odvojena od operacije Prosperity Guardian, pomorske koalicije koja djeluje u Crvenom moru. Ovi napadi nisu povezani i odvojeni su od Operacije Prosperity Guardian, odbrambene koalicije preko 20 zemalja koje djeluju u Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandeb i Adenskom zaljevu. Nezakonite i opasne radnje Huta neće se tolerirati - objavili su. 

Ministarstvo odbrane Velike Britanije podijelilo je također snimke zračnih udara koje su Kraljevske zračne snage izvele na Hute u noći s četvrtka na petak.

- Četiri RAF-ova Typhoona FGR4, potpomognuta tankerom za dopunu goriva u zraku Voyager, stoga su koristila navođene bombe Paveway IV za izvođenje preciznih napada na dva objekta Huta. Jedno je bilo mjesto u Baniju u sjeverozapadnom Jemenu koje se koristilo za lansiranje izviđačkih i napadačkih dronova. Određeni broj zgrada uključenih u operacije bespilotnih letjelica bile su mete naših aviona - piše u saopćenju Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Kao druga lokacija koju su napali avioni naveden je aerodrom u Abbsu.

- Obavještajni podaci su pokazali da je korišten za lansiranje i krstarećih projektila i bespilotnih letjelica iznad Crvenog mora. Naši su avioni identificirali i progonili nekoliko ključnih ciljeva na aerodromu - naveli su Britanci.

Istakli su da je pri planiranju napada posebno vođeno računa da se svaki rizik po civile svede na najmanju moguću mjeru, i da su rizici dodatno ublaženi odlukom da se udari izvode tokom noći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.