PODUZIMAJU MJERE

SAD sankcionirale dvije kompanije zbog podrške jemenskim Hutima

SAD će nastaviti da se suprotstavljaju nezakonitoj iranskoj finansijskoj podršci Hutima, poručio je portparol State Departmenta Metju Miler

Jemenski Huti. alhurra.com

N. Aj.

13.1.2024

Sjedinjene Američke Države (SAD) sankcionirale su još dvije kompanije zbog finansijske podrške jemenskim Hutima, rekao je u subotu portparol State Departmenta Metju Miler (Matthew Miller).

- Iranska finansijska podrška Hutima podstakla je njihove nemilosrdne napade na globalnu trgovinu u Crvenom moru i Adenskom zalivu. SAD danas sankcioniraju dvije dodatne kompanije koje su bile uključene u isporuku iranske robe kao podršku finansijskom posredniku Huta Sa'idu al-Jamalu sa sjedištem u Iranu i njegovoj mreži - rekao je Miler.

Prema njegovim riječima blokirana su i četiri plovila "u kojima ove kompanije imaju interese".

- SAD će nastaviti da se suprotstavljaju nezakonitoj iranskoj finansijskoj podršci Hutima. Zajedno sa našim saveznicima i partnerima, SAD će preduzeti dostupne mjere da ometaju destabilizujuće aktivnosti Huta koje ugrožavaju prava plovidbe i slobode i globalne pomorske trgovine - rekao je Miler.

U martu je Ministarstvo finansija SAD uvrstilo vođe Huta Mansura Al-Sa'adija i Ahmada Alija Ahsana al-Hamzija na listu sankcioniranih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.