IZRAELSKI PREMIJER

Netanjahu: "Blinkenu sam rekao da ovo nije samo naš, već i američki rat"

Premijer Izraela tvrdi da će rebalans budžeta za 2024. godinu, o kojem će se glasati u nedjelju, "omogućiti nastavak rata"

Entoni Blinken i Benjamin Netanjahu. Anadolija

N. H.

13.1.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) je na konferenciji za novinare, održanoj u izraelskom vojnom štabu Kirja u Tel Avivu, kazao je da je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu (Anthony) kazao da "ovo nije samo naš rat, ovo je i vaš rat".

Premijer Izraela tvrdi da će rebalans budžeta za 2024. godinu, o kojem će se glasati u nedjelju, "omogućiti nastavak rata". 

- Na putu smo pobjede i nećemo stati dok ne ostvarimo pobjedu. Nećemo praviti kompromise i nećemo stati - kazao je Netanyahu.

Dodao je da je ranije ove sedmice Blinkenu rekao "da ovo nije samo naš rat, ovo je i vaš rat".

Netanjahu je, govoreći o suđenju za genocid u Hagu pred Međunarodnim sudom pravde nakon što je Južnoafrička Republika pokrenula tužbu protiv Izraela, nazovao to licemjernim napadom i najvećim moralnim dnom u historiji nacija. 

- Pristalice novih nacista usuđuju se optužiti nas za genocid. Izrael vodi neviđeno moralan i pravedan rat protiv čudovišta Hamasa - novih nacista. Antisemitizam je još uvijek živ, ali status jevrejskog naroda se promijenio, imamo državu, vojsku i herojske vojnike koji štite naš narod - rekao je izraleski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.