TVRDE NEIMENOVANI IZVORI

Kinezi navodno odbili susret sa Zelenskim u Davosu

Kineska strana je navodno u jednom trenutku u Švicarskoj direktno odbacila prijedlog o susretu

Volodimir Zelenski. Platforma X

H. J. I.

18.1.2024

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, delegacija Kine odbila je da se sastane sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, javlja Politico. 

Kako navode, ukrajinski dužnosnici bili su zainteresirani za susret s kineskim čelnicima, no Peking je i dalje na strani Rusije i Vladimira Putina.

Odgovarajući na članak na portalu Politico, Zelenski je kazao da se ne planira sastati s kineskim premijerom Li Kiangom (Qiang), koji je predstavljao Peking u Davosu, ali da je spreman sastati se s kineskim predsjednikom Si Đinpingom (Xi Jinping).

Direktno odbili sastanak

Nedugo prije samita u švicarskim Alpama, šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak (Andriy Yermak) nagovijestio je da će Zelenski imati priliku razgovarati s kineskim premijerom. Na pitanje hoće li do sastanka doći, Jermak je odgovorio "vidjet ćemo", prenio je CNBC.

Šef ureda ukrajinskog predsjednika također je naglasio potrebu da se Kina uključi u mirovni proces nakon Davosa. Ali na kraju Ukrajina nije uspjela uvjeriti Kinu da pregovara, a Zelenski i Li Kiang se nisu sastali, piše Politico. Kako navode, to je udarac za Kijev.

Također navode da je kineska delegacija namjerno izbjegla susret s ukrajinskim predstavnicima, a ne zbog organizacijskih problema. Politico se pritom poziva na izjave neimenovanog visokog američkog dužnosnika, prema kojima je kineska strana u jednom trenutku u Švicarskoj direktno odbacila prijedlog o susretu.

Ključni partneri

Drugi američki dužnosnik je kazao da je Kina odbila bilo kakve sastanke nakon što ju je Rusija pozvala da izbjegava diplomatske sastanke s Ukrajinom.

Međutim, Zelenski demantira da je zainteresiran za sastanak s kineskim premijerom.

- Kineski premijer je ovdje. Naš premijer će se sastati s njim. Bio bih sretan da se sastanem s kineskim vođom. Koliko ja znam, Si Đinping donosi odluku, a ja donosim odluku u Ukrajini -  rekao je Zelenski.

Međutim, Zelenski se sastao s ključnim partnerima u Švicarskoj, poput savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džejka Salivana (Jake Sullivan) i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony). Pregovarao je i s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (Von der Leyen).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.