AUSTRIJA

Sukob bh. izbacivača i hrvatskih gostiju završio na sudu

Svi oni su porekli bilo kakvu krivicu za nasilje, a prvooptuženi, izbacivač, izjasnio se da nije kriv za nanošenje teških tjelesnih povreda

Danas je u sudu u Salcburgu počelo suđenje. krone.at

H. J. I.

18.1.2024

Sukob oko cigareta i pušenja doveo je do ozbiljnog fizičkog sukoba u salcburškom noćnom klubu, a glavni akteri su bili izbacivači iz Bosne i Hercegovine i tri gosta iz Hrvatske.

Danas je u sudu u Salcburgu počelo suđenje, a na prvom ročištu su se pojavila četiri od pet aktera – izbacivač iz BiH i tri državljanina Hrvatske, svi starosne dobi od 22 do 27 godina.

Negirali krivicu

Svi oni su porekli bilo kakvu krivicu za nasilje, a prvooptuženi, izbacivač, izjasnio se da nije kriv za nanošenje teških tjelesnih povreda, koje su dovele i do gubitka sluha jednog od aktera tučnjave.

A, sve se desilo još juna, 2022. godine kada su tri mlada Hrvata posjetila noćni klub u Salcbugu i željeli su da zapale cigaretu. Međutim, kako je pušenje bilo zabranjeno, oni su prvo ušli u verbalni sukob sa izbacivačima iz BiH, a ova banalna rasprava je prerasla u teški nasilni fizički obračun. Oštri predmeti su letjeli na sve strane, a navodno je jedan od učesnika tučnjave uzeo ključ kojim je krenuo na izbacivača. On je odmah "razoružan".

Ostao bez sluha na desno uho

Ipak, najteže je povrijeđen mladić koji je nakon toga skoro ostao bez sluha na desno uho, zbog čega mora da nosi implant. Međutim, problem je što niko nije vidio ovaj napad jer je tučnjava u međuvremenu već prešla ispred kluba i sve se dešavalo vani. Inače, kako se danas moglo čuti na sudu, hrvatski mladići su bili pod uticajem alkohola, što je dodatno zakomplikovalo situaciju. Advokat izbacivača je rekao da je mladić u tako alkoholisanom stanju mogao i sam da padne i povrijedi se. On je dodao da su sukob započeli upravo mladići koji su bili gosti kluba, jer nisu htjeli da ispoštuju zabranu pušenja.

U slučaju da bude osuđen, prvooptuženi bi mogao da dobije i kaznu do 15 godina, prenose Nezavisne novine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.