"PRIVREMENI FENOMEN"

Rusi zauzeli selo u Harkivu

Moskva tvrdi da su njene snage ponovno preuzele inicijativu u mnogim područjima nakon neuspjele ukrajinske protuofanzive pokrenute prošle godine

Glasnogovornik ukrajinske vojske potvrdio je povlačenje kijevskih snaga. Facebook

H. J. I.

21.1.2024

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Krohmalne u ukrajinskoj regiji Harkiv, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, a glasnogovornik ukrajinske vojske potvrdio je povlačenje kijevskih snaga.

Skromno napredovanje

Rusko skromno napredovanje uslijedilo je nakon sličnog saopćenja ministarstva odbrane u četvrtak, prema kojemu su ruske snage preuzele kontrolu nad naseljem Vesele u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

Rusija je pojačala ofanzivni pritisak oko istočnih gradova kao što su Kupjansk, Liman i Avdijivka, iako su njeni dobici dosad bili skromni. Moskva tvrdi da su njene snage ponovno preuzele inicijativu u mnogim područjima nakon neuspjele ukrajinske protuofanzive pokrenute prošle godine. 

Glasnogovornik ukrajinske vojske Volodimir Fitio umanjio je značaj najnovijih vijesti i rekao nacionalnoj televiziji da rusko zauzimanje sela Krohmalne nije imalo utjecaja na cjelokupnu situaciju.

Glavni cilj

- Naš glavni cilj je spasiti živote naših branitelja i oni su premješteni na unaprijed pripremljene položaje u kojima sad drže odbranu kako bi spriječili neprijatelja u daljnjem napredovanju - rekao je Fitio.

Rekao je da je u selu Krohmalne pet kuća i da je prije rata u njemu živjelo samo 45 ljudi. 

- Nekoliko stotina metara koje su zauzele ruske snage nije imalo nikakvih posljedica - rekao je Fitio, opisujući događaj "privremenim fenomenom". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.