NEPOZNAT BROJ

Izrael tvrdi: Zaposlenici UN-ove agencije sudjelovali u napadu Hamasa

UNRWA je saopćila da je otvorila istragu protiv nekoliko zaposlenika, koji su osumnjičeni za umiješanost u napade

Gaza. Anadolija

N. H.

27.1.2024

Izrael je rekao da u Pojasu Gaze ne želi agenciju UN-a za izbjegilce (UNRWA), koja je nadležna za humanitarnu pomoć tamošnjem stanovništvu, ali se nalazi u centru skandala o mogućoj ulozi nekih njenih zaposlenika u napadu na jug Izraela 7. oktobra. 

UNRWA je danas saopćila da je otvorila istragu protiv nekoliko zaposlenika, koji su osumnjičeni za umiješanost u napad Hamasa, te da je prekinula veze s tim zaposlenicima. 

- Izraelske vlasti dostavile su UNRWA-i informacije o navodnoj umiješanosti nekoliko zaposlenika UNRWA-e u užasne napade na Izrael 7. listopada - rekao je Filip Lazarini (Philippe Lazzarini), glavni tajnik UNRWA-e - pa dodao: 

- Kako bih zaštitio sposobnost agencije da isporuči humanitarnu pomoć, donio sam odluku da odmah raskinem ugovore s tim zaposlenicima i pokrenem istragu kako bih bez odlaganja utvrdio istinu.

Lazarini nije otkrio broj zaposlenika koji su navodno umiješani u napade. SAD govori da se radi o njih 12. Italija, Kanada i Australija su se priključile SAD-u, koje su najavila da privremeno obustavljaju svaku dodatnu pomoć agenciji. 

U subotu su im se najavama o suspenziji financiranja pridružile Velika Britanija i Finska.

Nije navedeno šta se tačno zaposlenicima stavlja na teret, ali šef izraelske diplomatije potvrdio je danas da UNRWA više nema budućnost u Pojasu Gaze, palestinskom teritoriju gdje se borbe nastavljaju danonoćno od kraja oktobra.

Vlada želi osigurati da UNRWA "neće biti" dio rješenja nakon rata, rekao je Israel Kac (Katz), izražavajući nadu da će biti "zaustavljene" sve aktivnosti agencije. 

Hamas je u saopćenju zatražio od "Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija da ne pokleknu pred prijetnjama i ucjenama", optužujući Izrael da želi "presjeći sredstva i uskratiti" stanovnicima Gaze svaku međunarodnu pomoć.

UNRWA u subotu nije reagirala na najave o obustavi sredstava.

Među najvećim donatorima UNRWA-e 2022. godine bili su SAD, Njemačka i EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.