VOJNI REŽIMI

Tri afričke zemlje napustile ECOWAS: Okrenule se Rusiji

Čelnici tri nacije su objavili saopćenje, u kojem kažu da je "suverena odluka" napustiti ECOWAS bez odgode

S posljednjeg sastanka ECOWAS-a u avgustu. AP

N. H.

28.1.2024

Burkina Faso, Mali i Niger, tri zapadnoafričke zemlje, objavile su da će napustiti Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS) "bez odgode". Kao razlog naveli su nepravednost sankcija koje je ECOWAS nametnuo svakoj od zemalja nakon što su vlast preuzele vojne hunte. 

Čelnici tri nacije su objavili saopćenje, u kojem kažu da je "suverena odluka" napustiti ECOWAS bez odgode. 

Boreći se s nasiljem i siromaštvom, režimi su imali napete veze sa Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih država, otkako su se dogodili državni udari u Nigeru prošlog jula, Burkini Faso 2022. i Maliju 2020. godine. 

Sve ti države su suspendirane iz ECOWAS-a, a Niger i Mali suočeni su sa teškim sankcijama.

Posljednjih mjeseci su učvrstili svoje pozicije i udružili snage u "Savez država Sahela". 

Povlačenje francuske vojske iz Sahela pojačalo je zabrinutost oko sukoba koji se šire prema jugu prema državama Gvinejskog zaljeva. 

Istvremeno su tri zemlje prekinule vojne veze i saradnju s bivšim kolonijalnim vladarem, Francuskom, i za potporu u području sigurnosti obratile se Rusiji. 

Premijer, kojeg je imenovao vojni režim u Nigeru, u četvrtak je okrivio ECOWAS zbog "loše vjere" nakon što je blok uglavnom odbio planirani sastanak u Niameju.

Niger se nadao prilici da prevlada nesuglasice s drugim državama ECOWAS-a koji je prihvatio Niamej, nametnuvši teške ekonomske i finansijske sankcije nakon vojnog udara kojim je svrgnut izabrani predsjednik Mohamed Bazoum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.