TEHERAN

Iran: Odlučno ćemo odgovoriti na svaki napad na našu teritoriju i interese

Portparol Pentagona je u ponedjeljak rekao da je Iran odgovoran za napad dronom

Iran. Platforma X

Anadolija

31.1.2024

Iran je obećao da će odlučno odgovoriti na svaki napad na njegovu teritoriju ili interese, nakon prijetnji Washingtona da će odgovoriti na smrtonosni napad na američku bazu u blizini jordansko-sirijske granice.

Oštar odgovor

- U saopćenju, koje je izdala stalna misija Irana pri Ujedinjenim nacijama, upozorava se da će Teheran odlučno odgovoriti na svaki napad na njegovu teritoriju, interese ili iranske državljane izvan granica - objavila je u srijedu zvanična iranska agencija IRNA.

Demantovani su izvještaji o tome da su Sjedinjene Američke Države slale poruke Iranu preko posrednika u posljednja dva dana.

SAD će reagovati na napad 

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u utorak da ne nastoji proširiti sukob na Bliskom istoku dok se priprema da odgovori na samoubilački napad dronom u kojem su prošlog vikenda ubijena tri američka vojnika u Jordanu.

Portparol Pentagona je u ponedjeljak rekao da je Iran odgovoran za napad dronom.

Iran je u ponedjeljak odbacio tvrdnje o svojoj umiješanosti u ubijanje američkih vojnika u pograničnom području između Sirije i Jordana, navodeći da se “ne miješa“ u odluke regionalnih grupa.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Irana Naser Kanani kazao je da “grupe otpora“ u zapadnoazijskom regionu “ne primaju naređenja“ iz Teherana za svoje akcije.

Iračka grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za nedjeljni napad na Tower 22, udaljenu vojnu instalaciju u Jordanu u blizini sirijske i iračke granice.

Ubijeni i ranjeni američki vojnici

Tri američka vojnika su ubijena, a najmanje 34 su povrijeđena u objektu. Ovo su prvi smrtni slučajevi otkako su milicije koje podržava Iran počele gađati američke snage bespilotnim letjelicama i projektilima tokom izraelskog rata u opkoljenom Pojasu Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.