TUČA NA ULICAMA

Zbog reformi novog predsjednika: Žestoke borbe policije i demonstranata u Argentini

Argentinski mediji prenijeli su kako demonstranti tuku policajce komadima drva

Protesti u Argentini. Screenshot

D. H.

2.2.2024

Tokom maratonske rasprave o zakonodavnom paketu ultraliberalne vlade u argentinskom parlamentu, sindikalisti i društveni aktivisti sukobili su jučer se sa snagama sigurnosti u Buenos Airesu. Argentinski mediji prenijeli su kako demonstranti tuku policajce komadima drva i kako policija ispaljuje gumene metke i suzavac u gomilu.

U međuvremenu, drugi dan zaredom, parlament raspravlja o sveobuhvatnom paketu reformi novog predsjednika Javiera Mileija. Paket uključuje prijenos dijela zakonodavne ovlasti na vladu na dvije godine, omogućuje privatizaciju brojnih državnih tvrtki te predviđa izmjene poreznog i izbornog zakona.

Inflacija preko 200%

Ekonomist Milei stupio je na dužnost sredinom prosinca s planom radikalne rekonstrukcije zemlje koja je u teškoj ekonomskoj situaciji. Stopa inflacije je preko 200%, a oko 40% ljudi u nekoć prosperitetnoj zemlji živi ispod granice siromaštva.

Drugo po veličini gospodarstvo Južne Amerike ima prenapuhani državni aparat, nisku industrijsku produktivnost i golemu sivu ekonomiju koja državu lišava ključnih poreznih prihoda. Nacionalna valuta nastavlja gubiti vrijednost u odnosu na američki dolar, a dugovi zemlje neprestano rastu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.