"HISTORIJSKI DAN"

Mišel Onil je nova premijerka Sjeverne Irske: "San o ujedinjenoj Irskoj nadohvat ruke"

Ovo je historijska prekretnica u državi uspostavljenoj prije jednog stoljeća da bi se obezbijedila dominacija probritanskih unionista

Mišel Onil. AP

N. H.

3.2.2024

Parlament Sjeverne Irske prvi put je danas imenovao irskog nacionalistu za premijera, što je historijska prekretnica u državi uspostavljenoj prije jednog stoljeća da bi se obezbijedila dominacija probritanskih unionista, piše agencija Reuters.

Imenovanje Mišel Onil (Michelle O'Neill), najnoviji je znak uspona u tom britanskom regionu partije Šin Fejn koja je rekla da je njen krajnji san o ujedinjenoj Irskoj "nadohvat ruke".

Imenovanje je uslijedilo nakon što je probritanski suparnik Šin Fejna, Demokratska unionistička stranka (DUP) i službeno okončala dvogodišnji bojkot vlasti nakon što je ove sedmice postignut dogovor s britanskom vladom o ublažavanju nesuglasica u pogledu trgovinskih pitanja.

- Ovo je historijski dan koji predstavlja novu zoru. Svima ću podjednako služiti i svima ću biti premijerka. Žao mi je zbog svih izgubljenih života tokom sukoba bez izuzetka - rekla je Onil (47) u skupštini.

Britanski ministar za region Kris Hiton-Heris (Chris Heaton-Harris) rekao je da obnova vlade predstavlja "veliki dan za Sjevernu Irsku".

Onil predstavlja prelazak na novu generaciju političara Šin Fejna koji nisu direktno uključeni u višedecenijski krvavi sukob u regionu između irskih nacionalista koji traže ujedinjenoj Irskoj i probritanskih unionista koji žele da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kao bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA), Šin Fejn je dugo izbjegavao politički establišment sa obje strane granice. Sada je i najpopularnija partija u Irskoj republici. Mjesto zamjenika premijera, koje ima jednaku moć, ali manju simboličku težinu, zauzela je Ema Litl Pengeli (Emma Little Pengelly) iz DUP-a.

Oko zgrade skupštine bilo je jako obezbjeđenje, ali nije bilo nevolja.

Protivljenje imenovanju Onil predvodila je stranka Tradicionalni unionistički glas (TUV), koja je takođe odbacila trgovinski sporazum DUP-a.

Referendum je u nadležnosti britanske vlade, a istraživanja javnog mnjenja dosljedno pokazuju jasnu većinu u korist ostanka u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, navodi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.