SIRIJA

"Beba čudo" rođena ispod ruševina zemljotresa proslavila rođendan: Od prvih riječi srce se kida

Njena cijela porodica je poginula kada im se nakon zemljotresa srušila kuća

Beba Afra sa ujakom. AP

N. H.

6.2.2024

Smrtonosni zemljotres koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju izazvao je brojna razaranja i veliki broj žrtava. 

Ipak, u zemljotresu, život je našao svoj put. Dok su se zgrade rušile kao kule od karata, na svijet je došla jedna djevojčica. 

Njena cijela porodica je poginula kada im se nakon zemljotresa srušila kuća. Nju su rođaci i komšije pronašli, dok je ispod ruševina pupčanom vrpcom bila vezana za majku.

Nazvana po majci 

Kada je izvučena iz ruševina ona je odmah prebačena u bolnicu, gdje su joj ljekari dali ime Aja, što u prevodu sa arapskog znači "čudo" i "dar od Boga". 

Nakon što se oporavila u bolnici, nju je usvojila tetka, koja je odlučila da joj promijeni ime i nazove je Afra po njenoj majci.

- Nikada nećemo dati Afru. Mnogi žele da je usvoje, ali mi je nećemo dati. Brinut ćemo o njoj kao da je naše dijete - rekla je u martu prošle godine novinarima Al Jazeere njena tetka Hala.

Godinu dana kasnije Afra i dalje živi sa rođacima i potpuno se oporavila od povreda koje je zadobila ispod ruševina.

- Moje srce ima osam dijelova. Jedno pripada mojoj ženi, ostalo mojoj djeci. Nama su njeni roditelji ostavili Afru i mogu da počivaju u miru - rekao je njen ujak Halil.

Prve riječi

Tetka Hala kaže da je Afra počela da priča i da su joj prve riječi bile mama i tata.

S obzirom na to da živi u kući sa još šestoro dece, tetka kaže da ona pokušava da priča sa rođacima iako je oni ne razumiju. Posebno je vezana za njenu osmogodišnju rođaku Dou.

- Volim svu moju braću i sestre, ali Afra je posebna. Volim da se igram sa njom, volim da je blizu mene. Kada plače moja mama je uzme u ruke, ali nekada i tada ne prestaje da plače. Onda je ja uzmem u ruke i ona se smiri - rekla je Doa.

Iako se trude da žive normalno, trauma koju su doživjeli ih stalno prati.

- Ono što smo preživjeli je katastrofa u svakom smislu. Molimo Boga da tako nešto više nikada ne doživimo - rekla je Hala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.