ULICA MENAHEMA BEGINA

Porodice izraelskih talaca blokirale put u Tel Avivu

Cesta prolazi ispred nekoliko vladinih zgrada u Tel Avivu

Ilustracija. Anadolija

Anadolija

9.2.2024

Porodice izraelskih talaca, koji se drže u Pojasu Gaze, zatvorile su cestu u Tel Avivu kako bi zahtijevale hitan dogovor s Hamasom o oslobađanju njihovih najmilijih, javljaju lokalni mediji.

"Dogovor ili pogubljenje", stajalo je na velikom transparentu koji su podigle izraelske porodice, koje su blokirale ulicu Menahema Begina ispred Ministarstva odbrane.

Cesta prolazi ispred nekoliko vladinih zgrada u Tel Avivu.

Desničari ne žele prekid borbe 

Međutim, hiljade izraelskih desničarskih demonstranata protestovalo je u Al-Qudsu (Jerusalem) i zahtijevalo od vlade da ne prekine borbe u Gazi niti potpiše sporazum o razmjeni zarobljenika s palestinskom grupom otpora.

Premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) suočava se sa sve većim pritiskom javnosti, uključujući i neke političare koji su povezani s njegovim ratnim kabinetom, zbog nemogućnosti da osiguraju siguran povratak talaca, pored optužbi da njegova vlada nije otkrila i pozabavila se Hamasovim napadom 7. oktobra.

Ranije u četvrtak, grupa sa sjedištem u Gazi objavila je da je delegacija koju je poslala stigla u Kairo "da nastavi razgovore o prekidu vatre" s Izraelom.

Razorne posljedice napada na Gazu

Tel Aviv procjenjuje da se u Gazi nalazi oko 136 izraelskih talaca, dok u zatvorima drži najmanje 8.800 Palestinaca, prema zvaničnim izvorima s obje strane, ali nema potvrde o konačnom broju ni s jedne strane.

Izrael je napao Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa u oktobru.

U napadima za genocid optuženog Izraela od 7. oktobra ubijeno je najmanje 27.947 Palestinaca, a 67.459 je ranjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.