OKO 1 SAT POSLIJE PONOĆI

Izrael raketirao okolinu Damaska

Izraelska vojska izvela je stotine zračnih napada u Siriji od početka građanskog rata u susjednoj zemlji 2011. godine

Do napada je došlo oko jedan sat poslije ponoći. Platforma X

H. J. I.

10.2.2024

Izrael je rano jutros izveo raketni napad na područje oko sirijske prijestolnice Damaska, objavile su sirijska nevladina organizacija i službena sirijska novinska agencija, koja je izvijestila o "materijalnoj" šteti. 

Presreli neke projektile

- Oko 1 sat u noći izraelski neprijatelj pokrenuo je zračni napad ciljajući niz tačaka u blizini Damaska. Naši sistemi protuzračne odbrane presreli su neke projektile, dok su "drugi uzrokovali određene materijalne štete" - rekao je vojni izvor službenoj agenciji Sana.

Sa svoje strane, Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji i s velikom mrežom izvora u Siriji, izvijestila je o izraelskim napadima na "stambeni kompleks" zapadno od glavnog grada Damaska. Područje oko vojnog aerodroma u blizini Damaska ​​bombardirano je u petak, prema ista dva izvora. 

"Tamo su prisutni Hezbolah i druge proiranske grupe"

OSDH je posebno naznačio da je "gađano područje vojnog aerodroma Mazze, zapadno od glavnog grada Damaska", ne navodeći ko je bio izvor ovog "raketnog" napada. 

- Tamo su prisutni Hezbolah i druge proiranske grupe - dodaje ova nevladina organizacija.

Izraelska vojska izvela je stotine zračnih napada u Siriji od početka građanskog rata u susjednoj zemlji 2011. godine.

Ovi udari su se povećali od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze u oktobru, uglavnom ciljajući na snage koje podupire Iran, saveznik vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i ključni pomagač libanskog proiranskog Hezbolaha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.