20 MILIONA EURA

Irska obećala finansijsku podršku UNRWA-i

Martin je kazao da je UNRWA "kičma" napora za pružanje pomoći civilima u Pojasu Gaze, gdje Izrael nastavlja napade

UNRWA. Anadolija

Anadolija

15.2.2024

Zamjenik premijera Irske i ministar vanjskih poslova i odbrane Majkl Martin (Micheal) najavio je da će pružiti finansijsku podršku od 20 miliona eura Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Održana konferencija

Generalni komesar UNRWA-e Filip Lazarini  (Philippe Lazzarini), koji je posjetio zemlje donatore nakon što su mnoge zemlje prekinule finansijsku podršku UNRWA-i zbog optužbi Izraela, održao je zajedničku konferenciju za novinare s Martinom u Dablinu, glavnom gradu Irske.

Martin je kazao da je UNRWA "kičma" napora za pružanje pomoći civilima u Pojasu Gaze, gdje Izrael nastavlja napade. Obećao je da će njegova zemlja pružiti finansijsku podršku od 20 miliona eura UNRWA-i.

Martin je kazao da je UNRWA-i hitno potrebna podrška svih država članica Ujedinjenih nacija (UN), kako bi mogla nastaviti pružati usluge za 1,9 miliona raseljenih civila.

Lazarini je istakao da se UNRWA nalazi "pod egzistencijalnom prijetnjom" i da se trenutno razgovara o mogućnosti formiranja koalicije koju bi činile države koje podržavaju ovu agenciju UN-a.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Njemačku, Švajcarsku, Italiju i Kanadu, obustavilo je finansiranje UNRWA-e nakon izraelskih optužbi da su članovi UNRWA učestvovali u planiranju prekograničnog napada Hamasa.

Agencija UN-a je saopćila da istražuje ove navode

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Po tužbi za genocid, koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima Izraela na Pojas Gaze dosad je ubijeno više od 28.000 Palestinaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.