NJEMAČKI KANCELAR

Šolc se sastao s liderima Azerbejdžana i Armenije

Iz njemačke vlade su saopćili da je Šolc na sastanku ponovo potvrdio podršku Njemačke mirovnim pregovorima između Armenije i Azerbejdžana

Njemački kancelar Olaf Šolc. Anadolija

Anadolija

17.2.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) sastao se danas sa azerbejdžanskim i armenskim liderima na marginama Minhenske sigurnosne konferencije, javlja Anadolija.

Iz njemačke vlade su saopćili da je Šolc na sastanku ponovo potvrdio podršku Njemačke mirovnim pregovorima između Armenije i Azerbejdžana.

- U ovim trilateralnim razgovorima, kancelar je pozvao na brz završetak mirovnih pregovora između dvije zemlje. Njemačka i Evropa spremne su to podržati u najvećoj mogućoj mjeri, uključujući i napore predsjednika Vijeća Evropske unije Šarl Mišel (Charles Michel) - rekao je vladin glasnogovornikŠtefen Hebestreit (Steffen).

Kancelar Šolc je zahvalio predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu i armenskom premijeru Nikolu Pašinjanu na sastanku i pozdravio posvećenost obje strane da se postojeće razlike rješavaju isključivo mirnim putem i bez upotrebe sile.

Odnosi između Azerbejdžana i Armenije su napeti od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Azerbejdžan je oslobodio većinu regiona tokom rata u jesen 2020. godine, koji je okončan mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije. Baku je prošlog septembra pokrenuo antiterorističku operaciju u Karabahu kako bi uspostavio ustavni poredak, nakon čega su se predale ilegalne separatističke snage u regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.