NAPAD IZRAELA NA CIVILE

Bolivija podržala brazilskog predsjednika koji je uporedio izraelsku okupaciju Gaze sa Hitlerovim djelima

Ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije se dogodilo nijednom u istoriji

Pojas Gaze. AP

Anadolija

21.2.2024

Predsjednik Bolivije Luis Arce u srijedu je izrazio podršku brazilskom predsjedniku Luizu Inaciu Lula da Silvi, koji je uporedio intenzivne napade Izraela na civile u Gazi sa holokaustom Adolfa Hitlera, prenosi Anadolu.

- Iz Višenacionalne Države Bolivije, izražavamo našu solidarnost i podršku bratu predsjedniku Brazila, koji je proglašen 'personom non grata' u Izraelu jer je govorio istinu o genocidu počinjenom nad hrabrim palestinskim narodom - napisao je Arce na platformi X.

Dodao je i da onima koji pokažu ravnodušnost prema ovom "varvarstvu" istorija neće oprostiti.

Lula je 18. februara opisao tekuće izraelske napade na Gazu kao "genocid", upoređujući ih sa djelima nacističkog vođe Adolfa Hitlera, prenijeli su lokalni mediji.

- Ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije se dogodilo nijednom u istoriji. U stvari, dogodilo se: kada je Hitler odlučio da ubija Jevreje - rekao je Lula novinarima u Adis Abebi, gdje je prisustvovao samitu Afričke unije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahua (Netanyahu) rekao je da je brazilski predsjednik "prešao crvenu liniju".

- Riječi predsjednika Brazila su sramotne i alarmantne. Ovdje se radi o banaliziranju holokausta i pokušaju da se naudi jevrejskom narodu i pravu Izraela da se brani - kazao je izraelski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.