NAGLI PAD BROJA TURISTA

Čelnik izraelskog udruženja turoperatora: Napadi na Gazu rezultirali izolacijom Izraela

Fatal je rekao da je 250 avio-kompanija saobraćalo u Izraelu prije napada na Gazu, ali je broj pao na 45 nakon toga

Napadi na Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

22.2.2024

Mnoge avio-kompanije nisu letile za Izrael otkako su počeli napadi na Pojas Gaze u oktobru, a Izrael je postao izolovana zemlja poput Sjeverne Koreje, rekao je Josi Fatal (Yossi Fattal), izvršni direktor izraelskog udruženja dolaznih turoperatora, javlja Anadolu.

Fatal je rekao da je 250 avio-kompanija saobraćalo u Izraelu prije napada na Gazu, ali je broj pao na 45 nakon toga, objavio je izraelski dnevni list "Maariv“.

. Izrael je potpuno izolovan od svijeta, jer se trenutno 80 posto letova u Izraelu obavlja avionima koji pripadaju izraelskoj "El Al Airlines" - dodao je on.

Nagli pad broja turista 

Broj turista koji dolaze u Izrael doživio je ozbiljan pad nakon napada na Pojas Gaze 7. oktobra 2023. godine.

Dok se očekivalo da će 900.000 turista posjetiti Izrael u periodu od tri mjeseca nakon početka napada na Gazu, zabilježeno je 190.000 turista, prema januarskom izvještaju koji je objavio izraelski dnevni list "Calcalist“.

Fattal je naveo da je Hamas pobijedio protiv Izraela zbog sadašnje izolacije zemlje, naglašavajući da je Izrael trebao omogućiti turistima da i dalje posjećuju zemlju uprkos ratu.

"Biće potrebno najmanje šest mjeseci da Izrael obnovi svoj imidž i vrati aviokompanije, a trebaće dvije ili tri godine da se turistički sektor oporavi", dodao je on.

Izraelski napad na Gazu

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.313 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

U prekograničnom napadu Hamasa poginulo je oko 1.200 ljudi, a izraelske odbrambene snage saopštile su da je do sada ubijeno 576 njihovih vojnika.

Na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) izraelske snage i ilegalni doseljenici od 7. oktobra ubili su 403 Palestinca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.