UOČI POSJETE

Berbok: Zemlje zapadnog Balkana neodvojivi dio Evrope

Ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti

Analena Berbok. Anadolija

FENA

4.3.2024

Zemlje zapadnog Balkana su neodvojivi dio naše Evrope. Da svim snagama podržavamo šest država u regionu na njihovom putu ka Evropskoj uniji postala je geopolitička nužnost najkasnije u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma. 

Sive zone

Ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije - izjavila je danas Analena Berbok (Annalena Baerbock), ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, uoči posjete Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Dodala je da to podrazumijeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima.

- Kao EU mi pri tome imamo zajedničku domaću zadaću da se i sami postavimo na pravi put za budućnost, dok stavljamo više stolica za evropski sto. Samo zajedno ćemo uspjeti da u Evropi izlijemo čvrst temelj za mir, slobodu i sigurnost - poručila je Baerbock.

Istakla je da je Crna Gora već godinama njihov saveznik u NATO-u.

Pristupanje u EU

- U procesu pristupanja EU, Crna Gora je sebi postavila ambicioznu agendu i sada je ponovo odlučno slijedi. Želimo ovaj novi zamah zajedno iskoristiti i pratiti Crnu Goru na njenom putu u EU kao blizak partner i dobar prijatelj. U Podgorici će biti riječ i o tome kako Crna Gora može još bolje napredovati u reformama vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako mi možemo zemlju u tome podržati - kazala je Baerbock.

Naglasila je da se Bosna i Hercegovina nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

- Prošle godine je Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak. S obzirom na oktobarske lokalne izbore ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti - istakla je Baerbock, saopćeno je iz Amasade Saveze Republike Njemačke u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.