EVROPSKE INTEGRACIJE

Pašinjan: Armenija planira poslati zahtjev za pristupanje EU

Pašinjan je nagovijestio da Zapad zahtijeva konkretne akcije od Jerevana kako bi se distancirao od Rusije i smanjio njen uticaj u regionu

Pašinjan je na funkciji premijera Armenije od 2018. godine. AP

D. Dž.

6.3.2024

Armenija namjerava podnijeti zahtjev za pristupanje zemlje Evropskoj uniji najkasnije na jesen, rekao je jermenski premijer Nikol Pašinjan na zatvorenom sastanku sa poslanicima vladajuće stranke Građanski ugovor.

Pašinjan je nagovijestio da Zapad zahtijeva konkretne akcije od Jerevana kako bi se distancirao od Rusije i smanjio njen uticaj u regionu. U sadašnjim uslovima, po njegovom mišljenju, Jermenija nema izbora nego da sledi zapadne zahteve.

Istovremeno, većina članova tima armenskog premijera traži da se ne žuri s djelovanjem u evropskom smjeru. Zbog toga će Pašinjan održati ustavni referendum kako bi dobio podršku javnosti za promjenu vanjskopolitičkog kursa zemlje.

Ranije je objavljeno da je Jerevan zatražio pomoć od Brisela u "oblasti logistike i vojne medicine" preko Evropskog mirovnog fonda. Ovo se navodi u pismu jermenskog ministra odbrane Surena Papikjana upućenom šefu diplomatije EU Josepu Borrelu. Ministar je zahtev objasnio potrebom da se „diverzifikuje sigurnosne arhitektura Armenije“, koju je nazvao vitalnom „uzimajući u obzir postojeće realnosti u regionu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.