TENZIJE RASTU

"Pukla višedecenijska ljubav" između Češke i Slovačke

Svađa je kulminirala kada je češki premijer Petr Fiala najavio da se uobičajene češko-slovačke međuvladine konsultacije neće održati

Fico i Fiala. AP

N. H.

11.3.2024

Prijateljstvo koje su Češka i Slovačka njegovali decenijama ušlo je u duboku krizu otkao u Bratislavi sjedi proruska vlada Roberta Fica. 

Za to vrijeme u Pragu snažno podržavaju Ukrajinu, a nisu neskloni ni slanju NATO-vih instruktora na front.

Svađa je kulminirala prošle sedmice kada je češki premijer Petr Fiala najavio da se uobičajene češko-slovačke međuvladine konsultacije neće održati u nadolazećim sedmicama ili mjesecima. Kao razlog za to je istakao da ih Prag ne smatra prikladnim zbog "značajnih razlika2. 

Fiala je dodao da saradnja između zemlja treba biti usmjerena na konkretne projekte, ali i kako je nemoguće sakriti činjenciu da postoje razlike u mišljenjima o ključnim vanjskopolitičkim pitanjima.

- Uvjereni smo da nema potrebe za zajedničkim sastankom dviju vlada. Obavijestili smo slovačku stranu o našoj odluci i namjeri da odgodimo sastanak - izjavio je češki premijer.

I ministar vanjskih poslova Češke Republike Jan Lipavski podržao je odluku o prekidu međuvladinih konzultacija sa Slovačkom.

- Naši partneri doslovno s druge strane zemaljske kugle, s druge strane svijeta, razumiju da sigurnost Evrope utječe na sigurnost cijelog svijeta. Zato mi je žao što to ne vide moje kolege u Slovačkoj - rekao je Lipavski.

Robert Fico, premijer Slovačke, reagirao je i uzvratio time da je Češka takvom odlukom ugrozila odnose sa Slovačkom.

Prema njegovom mišljenju, razlog tome su različiti stavovi o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

- Napominjemo da je češka vlada odlučila dovesti u opasnost naše međusobne veze samo zato što je zainteresirana za potporu ratu u Ukrajini, dok slovačka vlada otvoreno govori o miru. Ali, vaša odluka neće utjecati na suverenu slovačku vanjsku politiku - dodao je predsjednik slovačke vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.