KSENOFOBIJA I RASIZAM

Finska pokreće kampanju protiv rasizma nakon niza skandala

Kampanja ima za cilj ohrabriti različite dijelove društva da preduzmu akcije za promicanje jednakosti i borbe protiv rasizma u finskom društvu

Finska. Instagram

Anadolija

12.3.2024

Finska vlada pokrenut će kampanju protiv rasizma nakon prošloljetnih niza skandala krajnje desnice i rasizma koji su prijetili rušenjem vladajuće koalicije, izvještavaju lokalni mediji u utorak.

Optužbe za rasizam u Finskoj

Kampanja bi trebala biti pokrenuta između maja i juna ove godine, navodi list "Helsingin Sanomat".

Kampanja vlade premijera Peterija Orpa protiv rasizma ima za cilj da izazove i ohrabri različite dijelove društva da preduzmu akciju za promovisanje jednakosti i borbe protiv rasizma u finskom društvu, naveo je list.

- Primarno se nadamo da ćemo uključiti organizacije koje imaju veći uticaj kao poslodavci, organizatori hobija i obrazovanja, ali naravno, takođe želimo da ponudimo i pojedinim građanima priliku da učestvuju sa sopstvenim doprinosom - kazala je vodeći ekspert Katrina Nousiainen iz Državnog vijeća.

Prošlog ljeta, finska vlada suočila se s optužbama za rasizam nakon što su objave na internetu i članci ministara iz Finske stranke, krajnje desničarske članice koalicije, smatrani rasističkim.

Kao rezultat toga, vlada se prvobitno složila oko politike borbe protiv netolerancije prošlog juna u nadi da će spriječiti raspad četverostranačke, desničarske koalicije koju čine konzervativna Nacionalna koaliciona stranka, Kršćanski demokrati, Švedska narodna partija i kontroverzne krajnje desničarske Finske stranke.

Prema Li Andersonu, lideru Lijeve alijanse, "ksenofobija i rasizam" su uvijek bili dio politike Finske stranke.

Rasizam prvenstveno protiv muslimana i azilanata 

U izvještaju iz 2019. godine, Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI), nezavisna organizacija za zaštitu prava Vijeća Evrope upozorila je da "rasistički i netolerantni govor mržnje u javnom diskursu eskalira" u Finskoj.

U njemu se navodi: "Glavne mete su tražioci azila i muslimani."

Autori izvještaja upozorili su da su rasistički i uvredljivi jezik "uobičajena pojava" na internetu među finskom omladinom, a ističu i porast njegove upotrebe u političkom diskursu.

Također se navodi da se odgovor finskih vlasti na incidente rasizma "ne može smatrati potpuno adekvatnim".

Amnesty International je 2022. godine istakao ozbiljnost situacije i pozvao na "akciju za okončanje strukturalnog rasizma u Finskoj".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.