POMOĆ U KRATKOM ROKU

Ukrajina dobila "optimistične poruke" u Vašingtonu o pružanju američke pomoći

Očekuje da će američka pomoć biti pružena u kratkom roku, te da je u suštini riječ o rješavanju određenih tehničkih pitanja

Vašington. Fena

FENA

13.3.2024

Ukrajinski ministar pravde Denis Maliuska izjavio je u srijedu da je od poslanika u Zastupničkom domu i Senatu Sjedinjenih Država dobio "prilično optimistične" poruke o usvajanju zakona kojim bi se pružila pomoć Ukrajini.

- Ono na šta pozivamo je da se ostave po strani sve podjele ili politička sporenja usmjerena na unutrašnje potrebe, jer vidimo da su u oba tabora - i republikanci i demokrati - saglasni da će podrška biti pružena - izjavio je Maliuska na konferenciji za novinare u ukrajinskoj ambasadi u Vašingtonu.

Maliuska je kazao da su se on i zamjenica ministra pravde Irina Mudra sastali s velikim brojem poslanika tokom posjete Vašingtonu, ali ne i sa predsjednikom Zastupničkog doma Majkom Džonsonom (Mike Johnson).

Kazao je kako su uvjereni da američki poslanici razumiju ulog u dvogodišnjoj borbi Ukrajine protiv ruskih snaga, i upozorio je da bi neuspjeh da se osiguraju sredstva rezultirao "katastrofom na bojnom polju".

Očekuje da će američka pomoć biti pružena u kratkom roku, te da je u suštini riječ o rješavanju određenih tehničkih pitanja.

Upitan o prijedlogu da se 8,5 milijardi dolara od 61 milijarde direktne budžetske pomoći za Ukrajinu transformiše u zajam umjesto u grant, Maliuska je izjavio da će konačna odluka biti na ministarstvu finansija, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.