HITNA ZABRANA

Vlada Britanije će podržati zabranu vlasništva stranih država nad medijima u svojoj zemlji

Kompanija Red Bird Imi je saopćila da je „izuzetno razočarana“ odlukom britanske vlade

Vlada Britanije će podržati zabranu vlasništva nad medijima. Facebook

D. R.

14.3.2024

Vlada Velike Britanije saopćila je danas da će podržati zakon kojim će biti zabranjeno vlasništvo stranih država nad britanskim dnevnim listovima i magazinima, što je potez kojim bi jedan konzorcijum iz Ujedinjenih Arapskih Emirata mogao biti osujećen u planiranoj namjeri da kupi Telegraf medija grupu.

Odluka je donijeta pošto su brojni poslanici iz vlasti i opozicije zatražili hitnu i otvorenu zabranu, umjesto da se primijeni standardni regulatorni pristup, a sa ciljem da mediji ne postanu papagajski ponavljači stavova koje serviraju državni igrači.

Zakon o digitalnim tržištima

Ministar za medije Stiven Parkinson rekao je da će izmjena biti uvedena kroz amandman na Zakon o digitalnim tržištima, konkurenciji i potrošačima koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri.

Zakonom, za koji se očekuje da bude usvojen bez problema, biće spriječeno da strane vlade preuzimaju britanske publikacije. Međutim, to će i dalje biti omogućeno stranim pojedincima i firmama.

Odluka je motivisana bojaznima u vezi sa sudbinom Telegraf medija grupe, naklonjene desničarima i konzervativcima, a u čijem sastavu su Daily Telegraph, Sunday Telegraph i Spectator. Tu grupaciju bi trebalo da kupi kompanija Red Bird IMI, iza koje stoje američka firma Red Bird Kapital Partners i Šeik Mansur bin Zajed al Nahjan – član kraljevske porodice u Abu Dabiju i potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Odvojena istraga

Šeik Mansur je vrlo zapažena figura u Britaniji otkako je 2008. godine preuzeo fudbalski klub Mančester Siti i dramatično mu poboljšao uspjeh u Engleskoj premijer ligi.

Preuzimanje Telegraf medija grupe, bliske vladajućoj Konzervativnoj stranci, predmet je odvojene istrage, koju je naredila ministrica za kulturu Lusi Frejzer, zbog mogućeg utjecaja na slobodu štampe.

Kompanija Red Bird Imi je saopćila da je „izuzetno razočarana“ odlukom britanske vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.