JAPANSKA VLADA

Japan se pridružuje inicijativi isporuke humanitarne pomoći Gazi pomorskim koridorom

Brod koji je prevozio zalihe hrane stigao je do obale palestinske enklave u petak, tri dana nakon što je isplovio iz luke Larnaca na Južnom Kipru

Humanitarna pomoć Gazi pomorskim koridorom. Anadolija

Anadolija

16.3.2024

Japan će se pridružiti inicijativi za pomorski koridor za snabdijevanje humanitarnom pomoći Pojasa Gaze, najavila je ministrica vanjskih poslova Joko Kamikava (Yoko Kamikawa), javlja Anadolija.

- Japanska vlada planira brzo koordinisati s drugim povezanim zemljama kako bi isporučila hranu, medicinske i higijenske potrepštine kroz pomorski koridor - rekla je Kamikava u petak, prenosi novinska agencija Jiji Press.

Brod koji je prevozio zalihe hrane stigao je do obale palestinske enklave u petak, tri dana nakon što je isplovio iz luke Larnaca na Južnom Kipru.

Ova pošiljka je bila test za pomorski put od Larnace do Gaze za isporuku pomoći Palestincima pod međunarodnim nadzorom.

Kamikava je rekla da bi koridor mogao pomoći u obezbijeđivanju neograničene pomoći ljudima u Gazi, koja je od oktobra pod razornim izraelskim bombardovanjem i kopnenim napadima.

Sjedinjene Američke Države su objavile planove za izgradnju privremenog pristaništa na obali Gaze kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno oko 31.500 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.