RUMUNIJA

NATO na Balkanu gradi najveću vojnu bazu u Evropi

Projekt vrijedan 2,7 milijardi dolara proširit će 57. zračnu bazu rumunskih zračnih snaga

Izgled baze. Euronews

Z. K.

18.3.2024

Rumunija je započela izgradnju najveće evropske vojne baze NATO saveza. Transatlantski blok nastoji ojačati svoje sposobnosti u regiji Crnog mora.

Projekt vrijedan 2,7 milijardi dolara proširit će 57. zračnu bazu rumunskih zračnih snaga Mihail Kogalniceanu, koja se nalazi u blizini crnomorskog lučkog grada Constanța. Novi objekt imat će opseg od gotovo 32 kilometra, pokrivat će oko 17 kvadratnih kilometara i bit će dom za oko 10.000 pripadnika NATO-a i njihovih porodica, piše "Newsweek".

Euronews je ovog vikenda objavio da su započeli radovi na osnovnoj infrastrukturi baze, poput pristupnih cesta i električne mreže. U konačnici se očekuje izgradnja nekoliko novih uzletno-sletnih staza koje će podržavati operacije raznih tipova vojnih aviona.

Nicolae Crețu, zapovjednik zračne baze, rekao je da će biti "hangara za održavanje, skladišta goriva, streljiva, opreme, zrakoplovno-tehničkih materijala, simulatora, objekata za hranjenje, smještaja; sve što je potrebno za podršku radu i misijama ove baze."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.