NA DANAŠNJI DAN

Prije 339 godina rođen slavni kompozitor Johan Sebastijan Bah

Danas je četvrtak, 21. mart/ožujak 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 285 dana

Johan Sebastijan Bah. jsbgjsgjkbn.blogspot.com

I.P.

21.3.2024

Na današnji dan 1685. godine, rođen je slavni njemački kompozitor Johan Sebastijan Bah (Johann Sebastian Bach), jedan od najznačajnijih u historiji muzike. Za života je bio više cijenjen kao orguljaš nego kao kompozitor i tek je Feliks Mendelson (Felix Mendelssohn) otkrio njegovu vrijednost kada je izveo "Muke po Mateji".

Bahov veliki opus, čiji je dio izgubljen, jer je poslije smrti 1750. pao u zaborav, osnova je razvitka muzičkih pravaca novijeg doba. Komponovao je više od 300 kantata, fuga, oratorija, preludija, fantazija, tokata, orkestarskih svita, djela za orgulje, klavir, čembalo, violinu, violončelo, klavikord, flautu.

Evocirao grandiozne dramske scene

Doveo je do vrhunca barokni polifoni stil, usavršivši i produbivši sredstva muzičkog izraza, posebno kontrapunkt, harmoniju i instrumentaciju - njegovo stvaralaštvo je sinteza dotadašnjih dostignuća u vokalnoj i instrumentalnoj muzici. Ogromnom snagom i sugestivnošću evocirao je grandiozne dramske scene i intimne lirske doživljaje.

Djela: duhovne kompozicije "Imao sam mnogo jada", "Snažna tvrđava je naš Bog", "Misa u ha molu", "Božićni oratorijum", "Magnifikat", "Muke po Jovanu", "Muke po Mateji", svjetovne kompozicije "Kantata o kafi", "Seljačka kantata", "Francuske svite", "Engleske svite", "Dobro temperovani klavir", "Italijanski koncert", "Goldberg varijacije", "Hromatska fantazija i fuga", šest "Brandeburških koncerata", "Umjetnost fuge", "Trostruki koncert" za flautu, violinu i klavir.

Pokahontas. biography.com

Umrla Pokahontas, legendarna indijanska princeza

1617. - Umrla Pokahontas (Pocahontas), legendarna indijanska princeza. Bila je kći američkog domorodačkog poglavice Povhatana. U Virdžiniji se udala za engleskog kolonistu Džona Rolfea (John) te zajedno s njim otišla u Englesku. Smatra se jednom od najpoznatijih osoba među američkim domorocima, te joj je život poslužio kao inspiracija za brojne legende, književna djela i filmove.

1768. - Rođen Žozef Furije (Joseph Fourier), francuski matematičar i fizičar, profesor na Ecole Normale i Politehničkoj školi u Parizu (Ecole Polytechnique). Učestvovao je u Napoleonovom pohodu na Egipat (1798.) i postao guverner Donjeg Egipta. Godine 1822., objavio je djelo „Analitička teorija topline“, koje je posebno značajno u matematičkoj fizici (Fourierovi redovi). Njegovo nedovršeno djelo o matematičkoj analizi određenih jednadžbi dopunio je i objavio 1831. francuski matematičar Henri Navier. Furije je bio sekretar Francuske akademije nauka, član Kraljevskog društva od 1823. i predsjednik vijeća Politehničke škole u Parizu. Po njemu je nazvan jedan krater na Mjesecu.

1839. – Jedan od najpoznatijih ruskih kompozitora Modest Petrovič Musorgski, član kompozitorske grupe "Velika petorica", rođen je na današnji dan. Snažno, originalno i realistički je opisivao narod i ponirao psihološki duboko u likove protagonista. Djela: opere "Boris Godunov", "Hovanščina", "Soročinski sajam", ciklus solo pjesama "Dječija soba", klavirska kompozicija "Slike sa izložbe", orkestarska kompozicija "Noć na golom brdu".

Ivan Goran Kovačić. enciklopedija.hr

Rođen Ivan Goran Kovačić, autor poeme “Jama”

1913. - Rođen Ivan Goran Kovačić, hrvatski književnik, prevoditelj, novinar, publicist i kritičar, jedan od najpoznatijih hrvatskih pjesnika. Goran je pjesnik i »polja svijetlih i polja tamnih«. »Polja tamna« naziru se u njegovom stvaralaštvu već od prvog objavljenog rada „Sevina tužaljka“, 1929., a tamni motivi smrti, krvi i jeze javljat će se gotovo konstantno i u njegovoj poeziji i u njegovoj prozi, naprimjer, u novelama „Smrt u čizmama“, „Sedam zvonara Majke Marije“, ili u pjesmama „Moj grob“, „Oči Stjepana Radića“, „Leševi putuju“, a kulminirali su u njegovom najzrelijem književnom ostvarenju - u antiratnoj poemi „Jama“, objavljenoj nakon njegove smrti, 1944. godine.

1958. - Gari Oldman (Gary Oldman), engleski glumac, reditelj, scenarista, producent i muzičar, danas slavi 66. rođendan. Na filmu se prvi put pojavio 1982. godine, a 1986. dobio je prvu glavnu ulogu. Glumio je u nizu filmova, obično zlikovce koji loše završe. Jedan film je režirao i napisao scenarij te je 1998. godine dobio nagradu BAFTA za najbolji film. Najpoznatiji je kao Sirius Blek (Black) iz ciklusa o Heriju Poteru (Harry Potter). Oldman je 2018. godine osvojio Oskara za najboljeg glumca u filmu „Darkest Hour“.

1960. - Rođen brazilski automobilski as Ajrton Sena (Ayrton Senna), trostruki prvak svijeta u "formuli 1" – 1988., 1990. i 1991. U Brazilu je imao status nacionalnog heroja i njegova pogibija u maju 1994. na stazi u Imoli, tokom trke za "Gran pri San Marina", doživljena je kao nacionalna tragedija.

Lotar Mateus. wikipedia.org

Lotar Mateus, jedan od najboljih njemačkih fudbalera, slavi 63. rođendan

1961. - Lotar Mateus (Lothar Matthäus), jedan od najboljih njemačkih fudbalera, danas slavi 63. rođendan. Profesionalnu fudbalsku karijeru Mateus je započeo 1979. godine u Borusiji Meghengladbah, gdje je ostao do 1984. Do tada je stekao reprezentativno iskustvo igrajući na EP-u 1980. i SP-u 1982. za Zapadnu Njemačku. Zatim je otišao u Bajern Minhen, s kojim je osvajao Bundesligu, DFB kup; i gdje je igrao od 1984. do 1988. godine. S klubom je došao i do finala Kupa prvaka 1989., gdje je izgubio od Porta. Tokom 1999./2000. sezone, Mateus je otišao u MetroStars iz Njujorka. U MLS-u je igrao od marta do septembr 2000. i otišao u penziju.

Posljednja tri nastupa za reprezentaciju Njemačke, Mateus je odigrao na Evropskom prvenstvu 2000. godine.

1980. - Rođen Ronaldo de Asis Moreira (Ronaldo de Assis Moreira), poznatiji kao Ronaldinjo ili Ronaldinjo Gaučo (Ronaldinho Gaúcho), bivši fudbaler i reprezentativac Brazila, koji je svrstan među najbolje fudbalere na svijetu. Završio je karijeru u januaru 2018. godine.

1998. - Umrla ruska balerina Galina Sergejevna Ulanova, vodeća balerina "Boljšoj teatra" poslije Drugog svjetskog rata. Debitovala je 1928. u "Kirov teatru", odmah iskazavši raskošan talent, poslije čega je ubrzo postala prvakinja "Boljšoj teatra". Briljantno je tumačila vodeće role u baletima "Labudovo jezero", "Uspavana ljepotica", "Krcko Oraščić", "Žizela", "Pepeljuga", "Romeo i Juluja". Po okončanju igračke karijere postala je baletski pedagog u koreografskoj školi "Boljšoj teatra".

2011. - Umro Džo Vili Pajntop Perkins (Joe Willie Pinetop), američki bluz muzičar, najstariji dobitnik nagrade Gremi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.