PERSONA NON GRATA

Slovenija ruskog diplomatu proglasila nepoželjnim, mora napustiti zemlju do 28. marta

Navode da je obavljao poslove nespojive s njegovim diplomatskim statusom

Ruska ambasada u Sloveniji. Odessa Journal

Anadolija

21.3.2024

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavijestilo je rusku ambasadu u Sloveniji da je, u sukladu s članom 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, ruskog diplomatu proglasilo "personom non grata", odnosno nepoželjnom osobom.

Kako su napisali, obavljao je poslove nespojive s njegovim diplomatskim statusom. Saopćili su i da ruski diplomat mora napustiti Sloveniju najkasnije do 28. marta.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, brojne evropske zemlje proglasile su diplomatske predstavnike Moskve nepoželjnima ili zahtijevale smanjenje ruskih diplomatskih misija.

Slovenija je tako početkom aprila 2022. zatražila smanjenje broja osoblja u ruskoj ambasadi u Ljubljani na razinu slovenskog u Moskvi. Time je broj osoblja u ruskoj ambasadi smanjen za 33 osobe, s 41 na samo osam. Tada je Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo u svoju obranu i ruskog ambasadora Timura Ejvazova te mu izrazilo najoštriji protest protiv ubojstava ukrajinskih civila u Buči i drugim gradovima.

Rusija je na ovaj potez odgovorila zahtjevom za smanjenjem broja osoblja u slovenskoj ambasadi u Moskvi. Član 9. Bečke konvencije navodi da država primateljica može u bilo kojem trenutku, bez obrazloženja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je bilo koji član diplomatskog osoblja persona non grata. Ako država pošiljateljica odbije ispuniti svoje obveze ili ih ne ispuni u razumnom roku, država primateljica može odbiti priznati tu osobu kao člana diplomatske misije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.