ZBOG INTERVENCIJE ZAPADA

Rusija priznala: Mi smo u ratu

To bi svako trebao shvatiti, zbog svoje unutrašnje motivacije, rekao je Peskov

Vladimir Putin. AP

Z. K.

22.3.2024

Rusija smatra da je u ratu zbog intervencije Zapada na strani Ukrajine i kaže da ne može dopustiti da na njenim granicama postoji država koja je pokazala spremnost da upotrijebi bilo koju metodu za preuzimanje kontrole nad Krimom, objavio je Kremlj.

Veliki napad

Komentari portparola Kremlja Dmitrija Peskova za rusku publikaciju "Argumenti i činjenice", jedni od najoštrijih o Ukrajini, uslijedili su nakon velikog ruskog noćnog napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

- Mi smo u ratnom stanju. Da, počelo je kao specijalna vojna operacija, ali čim je ova grupa formirana, kad je kolektivni Zapad postao učesnik u ovome na strani Ukrajine, to je za nas postao rat. Uvjeren sam u to. I to bi svako trebao shvatiti, zbog svoje unutrašnje motivacije - rekao je Peskov.

Ruski zvaničnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, postepeno su s vremena na vrijeme govorili o "ratu" nakon što su prije toga dugo insistirali da se taj izraz izbjegava. 

 Nezakonito otimanje zemlje

Peskov je rekao i da Rusija mora u potpunosti "osloboditi" svoje "nove regije", kako bi garantirala sigurnost tamošnjih stanovnika, misleći na četiri anektirane ukrajinske regije 2022. godine.

Kijev proziva Rusiju za nezakonito otimanje zemlje i kaže da se neće zaustaviti dok svi ruski vojnici ne budu izbačeni s ukrajinskog tla. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.