BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Zbog kupovine šutnje: Tramp će zatražiti odgodu ili odbacivanje slučaja Stormi Denijels

Njegov advokat je dao 130.000 mita Stormi Denijels da šuti o njenoj vezi s bivšim predsjednikom SAD prije deset godina

Donald Tramp. AP

E. Ć.

25.3.2024

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zatražit će odgađanje suđenja ili odbacivanje optužba da je platio glumici u filmovima za odrasle Stormi Denijels (Stormy Daniels) da šuti.

Tramp će to tražiti od sudije Huana Merčana (Juan Merchan), navodeći kao argument hiljade stranica potencijalnih dokaza o svjedoku Majklu Kohenu (Michael Cohen) koje su tužioci predali prije samo nekoliko sedmica.

Kohen je Trampov bivši advokat i fikser, a uoči izbora 2016. je dao 130.000 mita Stormi Denijels da šuti o njenoj vezi s bivšim predsjednikom SAD prije deset godina.

Prekršio propise

Trampovi advokati optužuju Ured okružnog tužioca Menhetna Alvina Braga (Bragga), koji je podigao optužnicu, da pokušavaju prikriti dokumente koji bi im mogli pomoći da ospore Kohenov kredibilitet.

Dokumenti su iz Ureda američkog državnog tužioca na Menhetnu, koji je prije istraživao taj slučaj, ali nije optužio Trampa.

Kohen je svjedočio da mu je Tramp rekao da plati Denijels i otišao je u zatvor nakon što je priznao da je prekršio propise o finansiranju predizbornih kampanja.

Suđenje Trampu trebalo je početi u ponedjeljak, ali su tužioci pristali na odgodu od 30 dana, kako bi mu dali vremena da prouči nove dokumente.

Šta tvrde tužioci

Tužioci tvrde da je mito Denijels, pravim imenom Stefani Kliford (Stephanie Clifford), dio šireg plana kupovine šutnje od ljudi koji su znali štetne informacije o Trampu.

Sada Trampovi advokati traže od sudije Merčana novu odgodu zbog kasnog podnošenja dokaza, dok tužioci tvrde da to nije potrebno jer je većina novih dokumenata irelevantna za slučaj.

Merčanova odluka odredit će smjer možda prvog krivičnog postupka protiv bivšeg predsjednika.

Ranije je Tramp rekao kako se ne osjeća krivim i tvrdi da je slučaj politički motiviran “lov na vještice”.

Podsjetimo, Tramp je suočen i s još tri krivična postupka koji se fokusiraju na njegova nastojanja da poništi izborni poraz 2020. od Džoa Bajdena (Joe Biden) te na njegovo postupanje s osjetljivim vladinim dokumentima nakon što je otišao s dužnosti 2021. godine.

Tramp je naveo kako se ne osjeća krivim po svim tim optužbama. On je u većini slučajeva zatražio odgodu.

Američki Vrhovni sud saslušat će argumente u tom slučaju 25. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.