NAPETI ODNOSI

Azerbejdžan upozorava na intenziviranje prisustva armenske vojske na granici

U slučaju bilo kakvog pokušaja vojne provokacije armenskih oružanih snaga protiv Azerbejdžana, azerbejdžanska vojska će je odlučno suzbiti poručili su

Gomilanje armenske vojske na granici. Anadolija

Anadolija

31.3.2024

Vlasti Azerbejdžana upozorile su danas na gomilanje armenske vojske na granici, rekavši da će svaka provokacija biti odlučno suzbijena, javlja Anadolija.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su nedavno viđene intenzivne aktivnosti i vojna nagomilavanja armenske vojske.

Uočena koncentracija ljudstva i oklopnih vozila

- U posljednje vrijeme uočena je koncentracija ljudstva, oklopnih vozila, artiljerijskih postrojenja i druge teške vatrene moći armenskih oružanih snaga i intenzivno kretanje njenih trupa u različitim pravcima armensko-azerbejdžanske uslovne granice - navodi se u saopćenju.

Iz Bakua su upozorili da je u posljednje vrijeme došlo do daljnjeg aktiviranja revanšističkih snaga koje prijete Azerbejdžanu ratom i šire agresivnu retoriku protiv Azerbejdžana.

- U slučaju bilo kakvog pokušaja vojne provokacije armenskih oružanih snaga protiv Azerbejdžana, azerbejdžanska vojska će je odlučno suzbiti - navodi se u saopćenju resornog ministarstva.

Odnosi između Bakua i Jerevana

Odnosi između Bakua i Jerevana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Većinu teritorije je oslobodio Azerbejdžan tokom rata u jesen 2020. godine, koji je okončan nakon mirovnog sporazuma uz posredovanje Rusije, koji je takođe otvorio vrata normalizaciji.

Azerbejdžan je uspostavio puni suverenitet u Karabahu nakon antiterorističke operacije prošlog septembra, nakon koje su se separatističke snage u regionu predale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.