ŠEF NATO-A

Stoltenberg: Osim Patriota, postoji i drugo oružje koje saveznici mogu osigurati

Zelenski je zatražio sastanak budući da se njegova zemlja suočava s nedostatkom streljiva

Jens Stoltenberg. Anadolija

D. R.

19.4.2024

NATO saveznici složili su se u petak Kijevu osigurati dodatne sisteme protuzračne obrane, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg nakon posebnog sastanka savezničkih ministara obrane s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

- Osim Patriota, postoji i drugo oružje koje saveznici mogu osigurati, uključujući SAMP/T, a mnogi drugi koji nemaju dostupne sisteme obećali su pružiti finansijsku podršku za njihovu nabavu za Ukrajinu - rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Zelenski je zatražio sastanak budući da se njegova zemlja suočava s nedostatkom streljiva i uskraćenjem ključnog finansiranja iz SAD-a, koje u Kongresu mjesecima blokiraju republikanci, dok EU ne isporučuje streljivo na vrijeme.

On je članicama NATO-a rekao u petak da je Ukrajini potrebno najmanje sedam sistema Patriot za suprotstavljanje ruskim zračnim napadima, pozivajući ih da pojačaju vojnu pomoć Kijevu.

U emotivnom govoru putem videoveze ukrajinski čelnik opisao je trenutnu razinu inostrane pomoći kao "vrlo ograničenu" i rekao da Izrael nije bio prepušten sam sebi tokom masovnog zračnog napada Irana u subotu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.